RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Любопитно » 10 кг кафе = 2 л биогориво
10 кг кафе = 2 л биогориво
25 Юни 2014 09:50:00    |    1351    |    Коментари: 0
pic

До неочаквано откритие стигнаха учените от университета в Бат: оказва се, че е възможно да се получи биогориво от най-обикновено кафе, или по-скоро от отпадъчния материал, който остава след преработването на зърната. Той се поставя в органичен разтворител. След това продуктите преминават през химична реакция на обмен на структурните елементи на мазнините и накрая от отпадъците от кафето се отделя биогориво.

По време на изследванията учените са получили ценната суровина от сортове от 20 различни географски региона и стигнали до извода, че няма разлика в получения резултат. Според британците от 10 кг отпадъци от кафе се получават 2 л биогориво.

Специалистите смятат, че не е най-добре с него да се зареждат автомобили, собственост на вериги от кафенета. Колите биха могли да събират утайката и да я доставят в централно предприятие, където да се организира промишлено производство. Всеки ден в света се произвеждат около 8 млн. т кафе, от чиито отпадъчни продукти може да се извлече до 20% гориво за единица маса./ auto.mail.ru, Speed-Press
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България