RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Ред е на дигиталните магистрали
Ред е на дигиталните магистрали
05 Дек 2012 13:00:00    |    1220    |    Коментари: 0
pic

След пътните магистрали идва ред на дигиталните, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на Седмата годишна среща на правителството с бизнеса. Той се включи в дискусионния панел „Новите пари от Европа – накъде след магистралите”.
Осигуряването на финансов ресурс е основното предизвикателство пред електронното управление. Към момента е-правителството се финансира адекватно със средства от европейски фондове, като за следващият програмен период също ще се разчита на пари от Европейския съюз.
Финансиране ще бъде необходимо за надграждане на постигнатите резултати от проектите, които се реализират в момента; за привличане на мотивирани хора в държавната администрация; за подобряване на качеството на регистрите на данни. 80% от всички услуги, които се предоставят в България са общински, но реализирането им като електронни е далече под този процент.
Преди дни са извършени тестове на системата, която ще предоставя 50 електронни услуги на жителите на Столична община. Те се разработват по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който се реализира от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и се финансира от Оперативна програма „Административен капацитет”. За да не бъде загубено доброто темпо, трябва да бъдат осигурени средства за нови електронни услуги и през следващите години.
В рамките на проекта, финансиран от ОПАК, се прави анализ на законодателството в областта на електронното управление, така че нормите да станат по-разбираеми за администрацията. Заместник-министър Борисов посочи, че българският закон за електронно управление, заедно с наредбите към него, надхвърля като обем 170 страници, докато аналогичният документ на водещата държава в Европа по напредък в областта на електронното управление – Австрия, е само 9 страници./МТИТС
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България