RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Политика » Край на изборния туризъм
Край на изборния туризъм
10 Юли 2015 11:40:00    |    6639    |    Коментари: 0
pic

Общински комисии ще проверяват регистрациите за промяна на адрес за периода от 1 юли 2014 до 30 април 2015 година. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят ограничаване на незаконните регистрации и изборния туризъм.
Целта на промяната е проверките, които ще се направят от местната власт, да ограничат до минимум възможностите за изборен туризъм. От БСП подкрепиха идеята, но предложиха срокът на проверката да се намали с няколко месеца и да обхване периода до 30 април тази година. Мая Манолова каза:
Очакването на гражданите е всички тези хора, които са регистрирани в плевни, на празни терени, в полуразрушени сгради, по 30 души в една стая, всички тези регистрации да бъдат анулирани по силата на промените, които приемаме днес. Нека да го направим така, че да бъде работещо.
От ГЕРБ защитиха едногодишния срок с казус от практиката. Депутатът Петя Аврамова:
Не всички регистрации, които са направени с цел промяна на бройката на гласуващите в дадено населено място, са направени в периода след първи януари. Има места, където по 70-80 човека са регистрирани в периода втората половина на 2014 година. Предлагаме те да бъдат проверени.
От ДПС се обявиха против. Рамадан Аталай посочи, че текстът е дискриминационен, като ще се увеличи броят на лицата, които ще попаднат в забранителните списъци:
Не може ние в рамките, когато вече имаме четири месеца до избори, да заличаваме хора и с постоянен адрес, и с настоящ адрес без да им уточним къде и по какъв начин те ще гласуват.
Дебатите по законопроекта продължават.
Промените в Закона за гражданската регистрация регламентират броя на хората, които могат да се регистрират по постоянен или настоящ адрес. Той не трябва да превишава двукратния брой на лицата, които обичайно обитават едно жилище, като само в отделни случаи се допуска трикратно превишаване. Не се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес в хотел, мотел или друго място за подслон за повече от 4 месеца, като целта е да се ограничи "изборният туризъм". В окончателните промени ще се регламентира начинът за дерегистрация на незаконно регистрирани на един адрес.
По предложение на ДПС бяха отложени дебатите по промяната в същия закон, според която да бъдат заличени принудително наложените по време на т.нар. възродителен процес имена на български граждани, починали до 30 юни 2001-ва година. Лидерът на ДПС Лютви Местан аргументира искането за отлагане на обсъждането:
Понеже разбирам, че няма съгласие, затова ако имаме идея, макар и компромисна, не в духа на предложението на ДПС непременно да се реши въпросът. Недейте да се вкопчвате в чисто формалните ограничения на правилника. Става въпрос за върховна справедливост. Ако в момента нямаме готовност с избистрен текст, да прецизираме предложение или най-сетне да намерим поне частично решение на този въпрос.
Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат по-строги правила за големите вериги, които сключват договори с българските производители. Предвижда се забрана за налагане на такси и услуги на българските производители, които не съответстват на реално предоставена от търговска верига услуга.
В дневния ред на Народното събрание са законопроектите за подземните богатства и промените в Закона за общинския дълг.
източник:БНР

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България