RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Имоти » Къде поскъпна двойно земеделската земя?
Къде поскъпна двойно земеделската земя?
03 Май 2015 08:50:00    |    6451    |    Коментари: 0
pic

През 2014 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 684 лв., което е с 15.2 на сто повече в сравнение с 2013 година, съобщи Националният статистически институт. През 2014 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 957 лв. на декар. Най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е установено в Югозападния район - с 33.9 на сто, и в Южния централен - с 32.8 на сто.

Поскъпването на земята е резултат от нарастващите субсидии, сравнителното високото търсене и ограниченото предлагане.

Тенденцията на повишение на цените на земеделските земи ще продължи и то най-вече в райони в който средните пазарни цени са с 25-30 на сто под средните за страната. Това се посочва в Анализ на пазара на земята 2013 година на МЗХ и САПИ. Сравнително по-ниската пазарна цена в Северозападния район на страната ще определи активно търсене и през 2014 г., което ще доведе до цялостна промяна на ситуацията за региона, прогнозира анализът. Североизточният район на страната е изчерпал капацитета, тъй като предлагане почти няма, пазарните цени за условията на страната достигнаха своят пик и прогнозата е, че през 2014 г. в този район на страната не се очакват съществени промени и колебания в достигнатите пазарни равнища.

Данните на МЗХ и НСИ потвърждават прогнозата. Най-фрапираща е разликата в област Видин – ако през 2013 г. средната цена за декар земя е бил 311 лв., последните данни сочат, че цената е скочила до 572 лв./дка. Подобна е ситуацията в Благоевград – от 377 лв./дка днес земята се продава средно за 700 лв./дка. Двойно е скочила цената на земеделската земя още в областите Велико Търново, Ямбол, Враца, Търговище, Монтана, Силистра.

Обратната тенденция на поевтиняване на земята със 100-200 лв. за декар се наблюдава в Перник и Софийска област.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България