RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » МААЕ проверява АЕЦ "Козлодуй"
МААЕ проверява АЕЦ "Козлодуй"
11 Апр 2012 14:15:00    |    1227    |    Коментари: 0
pic

Кабинетът прие План за предприемане на спешни съвместни действия във връзка с подготовката за проверката от оперативен екип на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ за оценка на експлоатационната безопасност на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
В периода 26 ноември - 13 декември 2012 г., комисия от експерти на Международната агенция ще извърши пълна оценка по експлоатационната безопасност на 5 и 6 блокове на Централата.
Проверката ще обхване аварийните планове, системите за оповестяване, електронните медии, обучението и осигуреността на населението с индивидуални средства за защита, медицинското
осигуряване, действия на реагиращите структури при аварийни ситуации (включително от Пожарна безопасност и защита на населението, Спешна медицинска помощ, Полиция, Единния европейски номер за спешни повиквания 112, Гранична полиция и др.). В тази връзка, в приетия план са набелязани конкретните действия, които следва да бъдат осъществени преди извършването на оценката.
Със същото решение правителството упълномощава министъра на вътрешните работи и изпълнителния директор на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД или избрани от тях длъжностни лица да проведат процедури за  възлагане на обществени поръчки с предмет модернизиране и  интегриране на Националната система за ранно предупреждение и  оповестяване и системите за предупреждение и оповестяване на АЕЦ
"Козлодуй" в рамките на зоната за отговорност, както и за изграждане на единна радио - комуникационна система за спасителни дейности с цел подобряване взаимодействието между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, Агенцията за ядрено регулиране, "Български енергиен холдинг" ЕАД, Министерството на вътрешните работи, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на здравеопазването чрез финансиране от "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България