RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Здраве » Какво има в млякото?
Какво има в млякото?
18 Май 2012 09:30:00    |    6753    |    Коментари: 0
pic

Меню
Млякото е хранителен продукт с уникални свойства, но и то може да бъде атакувано в различни направления. До скоро никой не подлагаше на съмнение, че животинското мляко е здравословна храна, дори се смяташе за балансирана и полезна през целия живот. Днес някои го заклеймяват и препоръчват да се избягва. Дали наистина да се вслушаме в тези съвети, или да задълбочим познанията си относно характеристиките на млякото?
Един от негативните аспекти е алергията към белтъка на кравето мляко, която се среща напоследък много често при малки деца. Голям процент от децата преодоляват това след първата или втората година. Друг проблем, който възниква с консумацията на мляко, е лактозната непоносимост. Лактозата е т. нар. млечна захар, която придава леко сладникавия вкус на млякото. Установена е пълна или частична непоносимост към лактозата, което прави млякото нежелан продукт за определени хора и етнически групи в зряла възраст. Населението по нашите земи от хилядолетия се храни с мляко, което е довело до промени във възможностите на организма да усвоява лактозата от млякото. Кравето мляко е различно по състав в зависимост от храната, която консумира кравата. Установено е, че крави, които са на свободна паша, дават мляко с редица полезни съставки, една от които е отговорна за подобряване телесния състав. Но всички знаем, че за да се увеличи млеконадоят, към менюто на кравата се добавя фураж, който съдържа ветеринарни лекарства и хормони. Преди 50 години средният годишен млеконадой е бил около 2000 литра, а в днешно време е около 25 пъти по-голям. Как всъщност става това? Лекарства, антибиотици, хормони, специализиран хранителен план и разплод.
Последната високотехнологична атака срещу кравите е растежният хормон, който стимулира млечната продукция. За съжаление, инжектирайки такъв хормон в тялото на кравата, той попада и в млякото, което ние консумираме. Ето защо някои страни са забранили приложението му с цел повишаване на млеконадоя. Освен това в 50 до 70 процента от случаите се наблюдава мастит, изискващ прием на допълнителни антибиотици, които се отразяват върху състава на млякото. Затова е необходимо допълнително етикетиране, което да обозначава евентуално наличие на хормони, антибиотици и други.
При добива или преработката на млякото могат да попаднат разнообразни примеси като пестициди, тежки метали, диоксини, фурани, полихлорирани бифенили, микотоксини, детергенти, дезинфектанти и други вредни съставки на фуражите и тревата. За съжаление, веднъж попаднали в млякото, тези химически съединения няма как да се отстранят. Те са изключително липофилни (съединяват се с мазнините – бел. ред.) и единственият начин е млякото да се обезмаслява, което обаче води до други негативни последствия по отношение качеството на млякото. Тъй като тези замърсители неизменно присъстват в околната среда, за тях са създадени законодателни норми за пределно допустима концентрация, която е безопасна за здравето дори при ежедневна употреба.
Микрофлората в млякото зависи от първоначалното й количество и от температурата на съхранение. В млякото могат да попаднат причинителите на много зоонози и зооантропонози: бруцелоза, антракс, туберкулоза, салмонелоза. Млякото може да стане причина за масови заболявания, източник на които е човекът. Това са преди всичко чревни инфекции: коремен тиф, паратиф, дизентерия, холера. Млякото, добито от маститно болни крави, съдържа голямо количество патогенни стафилококи. Консумацията му е свързана с опасност от възникване на стафилококови интоксикации. За да се спре развитието на микрофлората, веднага след издояване млякото трябва да се охлади. Задължително е преди пускане в търговската мрежа с оглед осигуряване на микробиологична безопасност да се пастьоризира.
След филтриране за очистване от физични примеси се пастьоризира при температура 70º С. Този процес позволява след това съхранение в хладилни условия за няколко дни. При ултрапастьоризация за части от секундата млякото се нагрява фракционирано до 138º С , за унищожаване не само на останалите микроорганизми, но и на техните спори. Обработено по такъв начин, млякото е годно няколко месеца, без да се съхранява в хладилник.
Всъщност тези мерки за безопасност са задължителни преди консумация от потребителя, но те са свързани и с намаляване на хранителната стойност на млякото – една част от витамините и ензимите се губят.
Независимо от горе посочените негативни характеристики, които млякото като хранителен продукт би могло да притежава, то е едно от основните храни, които са балансирани, здравословни и вкусни. При един добър санитарен контрол, който се осъществява стриктно от фермата до трапезата, млякото не би носело здравни рискове за населението, а, напротив, при една редовна консумация ще има благоприятен ефект както при здрави хора, така и при остро и хронично болни пациенти.(със съкращения)
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България