RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Спорт » Първо магистралите, после волейбола
Първо магистралите, после волейбола
09 Авг 2012 16:00:00    |    1363    |    Коментари: 0
pic

Ива Стойкова
Българският национален отбор се класира за полуфинал на олимпийските игри в Лондон, побеждавайки снощи Германия с 3:0. Утре българите се изправят срещу отбора на Русия. За последен път толкова добро класиране на Олимпиада националите са постигали през 1980 г. на Игрите в Москва, когато българският отбор е втори. Особеното, 32 години по-късно, е хаосът, при който бе записан този успех.

Волейболистите си осигуриха минимум четвърто място в класирането. Това стана повод за национална гордост на фона на вялото ни представяне в Лондон. Прокрадват се сравнения с „американското лято” на българския футбол. Колективните спортове винаги са били по-атрактивни и еуфорията е нормална. Отвъд емоциите, спортът е една голяма машина за пари. Проблемът е, когато те станат водещи, а не постиженията на самите състезатели.

Скандалите като част от играта

Скандалите преследват българския спорт и обикновено са свързани със съответните федерации. Днес обожаваният Йордан Йовчев, бе хулен след Олимпиадата в Атланта през 1996 г. Тогава той реши да остане да живее и тренира в САЩ, заедно с други двама състезатели от „ядрото” на отбора по гимнастика. И остана там близо 10 години. Сега това е забравено, а Йовчев дори е председател на Българската федерация по спортна гимнастика.

Скандал с федерацията по спортна стрелба бе сред посочените вероятни причини за отпадането на Мария Гроздева. В началото на годината тя бе буквално изхвърлена от федерацията, независимо от спечелената олимпийска квота. В основата на спора - пари. Състезателката и треньорът й не получавали полагащите се за подготовка средства, контрааргументът на федерацията - Гроздева не участва във вътрешни първенства. Междувременно се появиха съмнения за източване на пари от федерацията, а през февруари председателят й обяви - „можем да издържим финансово до март”. Годишният бюджет на федерацията е 1,4 млн. лв.

Със скандал тръгнаха и героите волейболисти. Непосредствено преди Олимпийските игри, националния отбор напуснаха треньорът и соченият за най-добър играч в отбора. Техният проблем е ръководството и управлението на федерацията по волейбол. Явно и финансите на организацията не са съвсем изрядни, засечени бяха големи нарушения след проведена ревизия. Председателят Данчо Лазаров дори бе изслушан пред парламентарна комисия. Неразбориите обаче не доведоха до провал, както мнозина предрекоха. Тимът попадна още веднъж в скандал, този път индиректно. Бурни реакции обхванаха от снощи социални мрежи и блогове заради коментара на вчерашния двубой с Германия - за това как премиерът повдигнал духа на спортистите и може би е оказал благоприятно влияние за доброто им представяне. Неуместен коментар в ефира на обществената телевизия, спечелил си уместно ругатни.

Политика и спорт - вечната зависимост

Факт е, че министър-председателят беше в олимпийското село. И закусва с тези наши спортисти, които вече са отпаднали, или в момента не тренират. За протокола - волейболистите не бяха там, но треньорът им Найден Найденов - да, също и шефът на волейболната федерация Данчо Лазаров. Впрочем това не е български патент, а световна практика - държавници да засвидетелстват подкрепата си за национални състезатели.

Световна практика е и държавата да инвестира в спортистите си. Прави го и нашата, доколкото може. Добрата новина от премиерското посещение в Лондон е, че Българската федерация по волейбол ще получи правото за управление на зала „Христо Ботев“ в София. Освен това „в следващите три години най-добрите тенисистки ще играят в София, като за провеждането на турнира и осигуряването на наградния фонд правителството вече е превело 1 250 000 лева. Ще бъде търсена възможност и за отпускане на 100 000 евро за оборудване на тренировъчна зала във Варна за гимнастика Йордан Йовчев”, съобщи Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Къде е грешката?

Не е нужно експертно око, за да се види, че нещата в спортните федерации не са съвсем изчистени. Дали проблемът е в законодателството, бюджетите или управлението, единно становище засега няма. От федерациите обаче зависи до голяма степен подготовката и представянето на спортистите на престижни прояви като Олимпийски игри.

Спортните федерации получават пари от бюджета на Министерството на физическото възпитание и спорта и Български спортен тотализатор. В годината преди Олимпиадата, повече от 22 млн. лева са били разпределени между 38 федерации по олимпийски видове спорт, както и над 2,5 млн. лева за 37 спортни неолимпийски федерации. По закон държавата подпомага, а не финансира изцяло федерациите.

По повод ревизията във волейболната федерация финансовият министър Симеон Дянков се закани да предложи на Министерски съвет нова бюджетна процедура за следващия бюджет. По думите му, това означава от самото начало явно да са разписани бюджетите на всяка федерация. Дянков недоволства срещу постоянното наливане на извънредни средства. Пред БНТ формулира проблема така: „Във волейбола вече сме дали допълнително над 3 млн. лева заради световна лига, олимпийска квалификация и т.н., но ако не се управлява добре федерацията, защо наливаме тези пари. Да, спортът е важен, но финансите също са важни. Всяка федерация получава от самото министерство пари за подготовка на отборите си”. Предположението на Дянков е, че само за волейбола са били отделени около 4-5 млн. лв. от бюджета на Свилен Нейков.

Другият фактор за отлични спортни резултати са приоритетите. Позицията на премиера е следната (пред „Дневник”): „ако държавата извади 1-2 милиарда да ги инвестираме в спорт, вместо в здравеопазване, образование, инфраструктура, съм сигурен, че ще вземем с 10-15 медала повече. Но когато Великобритания е строила магистрали, ние сме строили ТКЗС-та, когато те са си правили пречиствателните станции, ние сме правили партийни събрания и чинията на Бузлуджа. Така че тези години трябва да се наваксат”.

Сега наваксваме със строежа на спортни зали и съоръжения. И стискаме палци на българите в Лондон.

снимка: БНТ

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България