RegionBG

bg iconНачало » Европейски фондове » Оперативни програми » Мидена ферма за 2 млн. лв
Мидена ферма за 2 млн. лв
20 Апр 2012 11:30:00    |    1201    |    Коментари: 0
pic

Мидена ферма в акваторията на Черно море в района на Созопол ще изгради компанията „Трансимпекс фишинг” ЕООД от София. Общата стойност на инвестицията е 2 110 789 лв. Одобрената безвъзмездна финансова помощ съгласно сключения договор е в размер на 1 266 473 лв. Проектът, който ще се изпълнява е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.
Мидената ферма е предназначена за култивиране на черноморска мида. Функционирането й ще се осъществява в съответствие с всички национални и европейски изисквания и стандарти за технология и техника на отглеждане, калиброване, почистване на миди и реализиране на пазара.

Инвеститорът е избрал тип конструкция на мидена ферма известна като „дълга линия” с успоредно разположени колекторни въжета, придържани от пластмасови буйове, закотвени на дъното с бетонни котви. Предвидено е и изработване на кораб тип „катамаран” за обслужване на производството и поддържане на мидената ферма. Стопанството ще бъде оборудвано и с необходимите преработвателни машини и съоръжения, както и екипировка и помощни средства.

В производствената програма на компанията е включено осигуряването на бъдещо годишно производство на 480 тона черноморска мида. Продукцията основно ще се реализира в Испания, където бенефициентът има изградени пазарни структури и установени клиенти. От „Трансимпекс фишинг” ЕООД предвиждат също така и развитие на нови пазарни структури в България, Турция и Гърция.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца. След реализацията му в предприятието ще бъдат създадени 7 работни места.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България