RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Имоти » Лозенец vs Люлин: Имоти & цени
Лозенец vs Люлин: Имоти & цени
08 Дек 2014 14:00:00    |    6409    |    Коментари: 0
pic

EconomyNews.bg
Минавали ли сте привечер по ул. „Крум Попов” в София? Дори не е нужно да е кой знае колко късно – по това време на годината към 18 ч. вече е тъмно като в рог. Уличното осветление едва мъждука, а в комбинация с неравните тротоари ходенето пеша е истинско изпитание. През деня обаче гледката е още по-жалка с омърлушените и овехтели сгради – особено през есента, иначе през лятото почти не се виждат заради богатата растителност, която впрочем е едно от достойнствата на целия град. Улицата е на стратегическо място, има си всичко – дори РПУ. В близост до двата й края има станции на двете линии на метрото. От там може да се стигне пеша до която и да е точка в центъра на София. И още нещо – съвсем наблизо до улицата има мол, при това един от първите в столицата, а моловете в последно време се превърнаха в мерило за развитие, като дори започнаха да се строят цели нови квартали покрай търговските центрове.

Защо обаче тази симпатична и тиха някога уличка стои някак извън времето и пространство, въпреки близостта си до центъра и големи пътни артерии и комуникативността си, защо не се ремонтира поне това, което зависи от общинските власти? Дали в Люлин, където наскоро откриха гигантски мол и където също има метро, ситуацията е по-различна от гледна точка условия за живеене? Съпоставката на пръв поглед е нелогична, но очевидно и двете места имат сходни характеристики – метро, комуникации, мол, а в същото време са еднакво неатрактивни, въпреки че Люлин е краен квартал, а Лозенец граничи с центъра.

Един от начините да се сравнят двата района е да се провери какво е търсенето и предлагането на имоти и техните цени. Ето как коментира този въпрос брокер Емилиян Кърчев*.

За Люлин: Може да се разчита само и единствено на хората от този квартал да направят някакъв ъпгрейд на жилищата си, и то вътрешно. Но да отиде някой от другите квартали след тунела обратно към Люлин, това ще е много голяма сензация. Люлин е много често първата дестинация за закупуване на жилища от бюджетен тип. Тези, които имат възможност, след време се преместват от там. Слаб пазар е този район и неатрактивен. Голямата част от жилищният фонд там е панел, да не го забравяме това. Около този МОЛ няма нито един тухлен блок.

За ул. „Крум Попов”: Почти в центъра. Няма голямо предлагане на жилища, надценени като стойност, проблем с паркирането, трудно се намират качествени жилища, остарял жилищен фонд в голямата си част, смогът е над него, не е добро място за живеене, въпреки че е почти до НДК. Трафикът около този квартал е огромен, а където е така, има страшно много прах. Плюсовете се знаят. Дали ще са 1, 2, или 20, все е ОК. Проблемът е в това дали сме склонни на компромиси и кое можем да игнорираме."

Ето и цените. Проверка на случаен принцип в сайт за имоти показва най-напред, че търсенето и предлагането и в двата района е твърде оскъдно. На улицата в квартал Лозенец двустаен апартамент от 54 кв. м. се продава за 36 590 евро, но цената е такава, тъй като е през съдия-изпълнител. Също там, отново двустаен апартамент от 66 кв. м. се предлага за 70 990 евро. И в двата случая сградите са тухлени. Апартаменти с подобна квадратура не се предлагат, но за сметка на това има обява за наем на луксозен апартамент от 140 кв. м. срещу сумата от 450 евро. Офисите под наем вървят около 350-500 евро за приблизителна квадратура от 80-90 кв. м.
На другия край на София, но пак до мол, в Люлин 7 двустаен апартамент от 60 кв. метра може да се наеме за 350 лева. Продажбите също са малко, но все пак се предлага двустайно панелно жилище от 50 кв. м. за 31 900 евро и тристаен от 94 кв. м. за 44 9000 евро. В непосредствена близост до новия търговски център и метрото на ул. „Царица Йоанна” се продава жилище от 100 кв. м. за 47 500 евро.
Явно, че съпоставката на цените е невъзможна. Но както коментира брокерът, въпросът е какви компромиси сме склонни да направим при избора на жилище и място за живеене.

*Със съдействието на ceb.bg
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България