RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Американски фонд строи частен затвор в Аврен
Американски фонд строи частен затвор в Аврен
17 Дек 2012 16:19:39    |    2300    |    Коментари: 0
pic

Американска компания е проявила интерес да строи затвор на територията на община Аврен, съобщи варненският депутат от ГЕРБ Емил Радев.
Американски фонд с опит в изграждането на частни затвори зад океана е проявил интерес и запитване до община Аврен, потвърди кметът Емануил Манолов. Чуждият инвеститор се интересувал от терен над 100 дка, който не е нито до морето, нито до река Камчия, а във вътрешността на общината. Тя разполага с няколко такива парцели около Аврен и между Белослав и село Тръстиково.
Най вероятно чуждият инвеститор изчаква Закона за публично-частното партньорство да влезе в сила от 1 януари 2013 г., посочи Радев. Новият нормативен акт както за България, така и за Европа, дава повече възможности за участие на частния бизнес в развитие на инфраструктурата, но и по-големи права на публичния партньор – държавата или общината. Затворите и съдебните палати са сред обектите за финансиране и изграждане по Закона за публично-частното партньорство, като частният партньор се избира по Закона за обществените поръчки, припомни депутатът.
Идеята е частен предприемач да финансира строежа както на затвори със строг режим, така и на трудово-поправителни общежития. След това инвестицията ще се избива от труда на затворниците. Съдебната палата във Варна, на която правиха поне 2-3 копки, но така и не се намериха пари, също може да бъде вдигната по новия закон. В крайна сметка целта е услугите обектите на принципа на публичното –частното партньорство е да стават за гражданите по-евтини и качествени. Сроковете от 5 до 35 години дават възможност при печалба от страна на инвеститора да се свалят цените за гражданите./Стандарт

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България