RegionBG

bg iconНачало » Новини » Европа » Тъмната страна на Виена
Тъмната страна на Виена
17 Сеп 2018 13:14:01    |    13670    |    Коментари: 0
pic

Екип EconomyNews.bg и Region.bg*

„Имах специална връзка с един възрастен човек. Той живееше в градската градина, нямаше вид на бездомен и получаваше пенсия, по-висока от моята заплата по това време. Когато имаше нужда от нещо, посещаваше дневен център за бездомни, а през останалото време умело се изплъзваше на полицията. На въпроса защо живее по този начин, след като има възможност да си наеме стая, той отговори:

Искам да гледам звездите! Не мога да живея между четири стени!”

Това е истинска история, която ни разказа Хасан Хабакзех, ръководител екип към приюта за бездомни във Виена. Едва седем социални работници са се нагърбили с тежката задача да помагат на хората на улицата, обикаляйки т.нар. „горещи точки” (като гарите или Пратера) или по сигнал на граждани. Често това е непосилна задача, защото те отхвърлят помощта. Ето защо екипът първо установява контакт и създава доверие с тях. Не се задават въпроси. Целта ед а се създадат дългосрочни контакти, за да може да се помогне на тези хора с различни съдби. А те понякога са най-невероятни.

Друга история, разказана от г-н Хабакзех, е за унгарец, който имал къща и градина в родината си, но живеел на улицата във Виена. Причината – след нелеп инцидент убил брат си. Бил осъден. Но след като излежал присъдата си, решил да скъса със стария си живот. „Не познавам по-кротък човек”, призна Хасан Хабакзех.

Още един случай, минал през неговата практика, е за австриец, който имал престижна и високоплатена работа, но спечелил от лотарията и загърбил живота и семейството си във Виена. За кратко пропилял парите из Азия, но връщайки се обратно, никой вече не го приемал и така и той се озовал на улицата.

На всички тези хора помага службата, която е към Фонд „Социална Виена”, чиято последна степен са именно приютите. Социалните работници се стремят да разберат нуждите на бездомниците, насочват ги към дневните центрове, където могат да вземат душ или да изперат дрехите си, а през зимата им осигуряват места за пренощуване или им предоставят спални чували и топли напитки. Част от тези хора се настаняват във временни жилища. Понякога социалните работници съдействат хората да си намерят работа или да се включат в частни инициативи за учене на език.

Според Хасан Хабакзех Виена отпуска най-много средства в света за бездомните.

Паралелно с работата на този екип, във Виена действа и Координация срещу зависимости и наркотици. Координаторът Евалд Лохнер обясни, че те работят в тясно сътрудничество с австрийските държавни железници и общинското предприятие „Виенски линии”, което управлява обществия транспорт в града. Сътрудничеството им, включително с полицията, е толкова добро, че е неподвластно на политически промени и конюнктура.

Между 800 и 1000 души живеят на улицата във Виена. Те нямат право на социални помощи, защото идват от друга провинция или са мигранти. 200 души са наркозависимите в австрийската столица. А 80% от хората в рисковите групи са зависими към алкохола. За тях се първо се полагат грижи за стабилизиране на здравословното им състояние. Общо 7000 души са преминали през специална програма през годините и 60% от тях вече са реинтегрирани.

За работата на това звено за борба със зависимостите и накротиците от общинския бюджет се заделят между 3 и 5 милиона евро годишно.

* Със съдействието на Ойроком-ПР, Бюро за международни връзки на Община Виена в София

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България