RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Маршрути » Трансграничен екотуризъм с Гърция
Трансграничен екотуризъм с Гърция
15 Окт 2012 11:45:00    |    1116    |    Коментари: 0
pic

Трансграничният проект „Цялостен подход за съвместно управление на природните ресурси в трансграничния регион, насочен към насърчаване на екотуризма и защита на екосистемите” (NATOUR), бе оценен изключително високо по време на туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” в Пампорово (11-13.10.2012 г).
В рамките на проекта ще бъде разработен интерактивен уеб-портал, който ще популяризира възможностите за развитие на екотуризъм чрез картиране на природните забележителности, пещери, водопади, редки видове птици, еко пътеки и туристически маршрути на територията на трансграничните общини Авдера, Сандански и Кърджали.
Целта е създаване на нови подходящи инструменти за популяризиране на екотуризма в тези екологично чисти чувствителни райони, обмен на ноу-хау за насърчаване на екотуризма и повишаване на културата за оценяване на природното и географско наследство, посредством създаването на единна и интегрирана трансгранична екотуристическа дестинация. Експертите от трите организации – партньори по проекта ще изследват и опишат подробно повече от 300 природни забележителности от трите погранични общини.
Проект „НАТУР” е съфинансиран от Европейският Фонд за Регионално Развитие и от националните фондове на страните, участващи в Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007 – 2013 г. Партньори и изпълнители са: община Авдера, Р Гърция, Сдружение Бизнес Информационен и Консултантски Център – Сандански и Регионална дирекция по горите - Кърджали, Р България.
Проектът ще приключи в края на месец март 2013 г. и в крайната си фаза трябва да свързва 5 информационни киоски разположени в трансграничния район, които ще предлагат синхронизирана посредством общ сървър информация, базирана на интерактивна обновяема периодично платформа, която ще предоставя актуална информация за природните забележителности и възможностите за екотуризъм в трите целеви общини.
Трансграничният регион Авдера – Сандански – Кърджали включва важни екосистеми с изключителна екологична стойност и биоразнообразие, както и 76 зони от мрежата НАТУРА 2000, защитени от Рамсарската конвенция, между които и езерото Вистонида - убежище на редки видове птици, земноводни, влечуги и риби.
Официални гости на IX туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” в Пампорово бяха: директорът на дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ – Мария Иванова, председателят на БХРА – Благой Рагин, мажоритарният собственик на „Пампорово” АД – Цветелина Бориславова, още кметовете на общините Банско, Чепеларе и Смолян – Георги Икономов, Тодор Бозуков и Николай Мелемов.
Основни акценти във форума, организиран от РТАР „Родопи”, бяха състоянието на зимните ни курорти – Пампорово, Банско и Боровец, промените в Закона за туризма, още: нуждите и проблемите на българските курорти и новите проекти, на които ще се разчита през 2013 г. за популяризиране на българските туристически продукти и дестинации.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България