RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Пазар на труда » Студентски бригади в Германия = 200 места
Студентски бригади в Германия = 200 места
30 Окт 2014 11:40:00    |    4864    |    Коментари: 0
pic

200 студенти от България имат шанс да се включат в лятна ваканционна заетост в Германия през 2015 г., съобщи Агенцията по заетостта. Кандидатите могат да подават документите си във всички бюра по труда в градовете, в които има висши учебни заведения или техни филиали.

Изискванията към кандидатите са:

- да са студенти в български висши учебни заведения;
- да са на възраст между 18 и 35 години;
- да са редовна форма на обучение;
- да не са последен курс на семестриално обучение;
- да имат основни познания по немски език (най-малко три години изучаване на немски език);
- да са готови най- малко два месеца да работят в Германия.

Съществена промяна в процедурата на посредничество през 2015 г. е отпадането на провеждането на изпит по немски език за кандидатите, което ще облекчи процедурата за посредничество.

Сферите, в които обикновено се получават предложения за работа, са селско стопанство; хотелиерство и ресторантьорство (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници); фирми за почистване на помещения и индустриални обекти; вериги за бързо хранене – McD’s; германските пощи.

Студентите, желаещи да се възползват от възможността да работят в Германия, трябва да подадат заявление в свободен текст на български език до 5 януари 2015 г. в бюрото по труда, на чиято територия се намира висшето учебно заведение, в което се обучават. В заявлението си кандидатстващите трябва да декларират, че са изучавали немски език най-малко три години, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се посочват точните начална и крайна дата), а също така да посочат, че притежават необходимите средства да финансират заминаването си за Германия. Кандидатите трябва да предоставят и уверение от висшето училище, че са редовни студенти и не са последен курс на обучение.

Документите на поименно изисканите студенти се подават от германските работодатели директно в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество – гр. Бон.

Подробна информация кандидатите могат да получат в Информационния център на Агенция по заетостта на тел. 02/980 87 19 или в бюрата по труда по местонахождение на висшето училище.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България