RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » СК атакува мораториума за шистов газ
СК атакува мораториума за шистов газ
02 Фев 2012 18:21:47    |    1468    |    Коментари: 0
pic

Мария Йолова
Днес две седмици след като парламентът наложи безсрочен мораториум върху проучването и добива на шистов газ по метода “хидравлично разбиване”, съпредседателят на Синята коалиция – Иван Костов, предложи той да бъде отменен. В Народното събрание Костов заяви, че е получил становището на експерти от БАН, според което било неразумно България да изпусне шанса за добив на шистов газ. Синята коалиция смята, че законодателната власт се е подала на панически страхове, предизвикани от външен натиск, като в деловодството на Народното събрание сини депутати официално внесоха днес проекторешение за отмяна на мораториума.
Идеята е БАН да даде своето експертно мнение по казуса и да направи оценка за въздействието на околната среда. „Така се прави в културните страни, където науката е на пиедестал.”, допълни Костов. Той коментира още, че проучвателните сондажи по същество не се различават от тези за традиционно проучване на нефт и газ. На територията на Североизточна България през последните 50 години са прокарани стотици сондажи. Над 200 от тях са с дълбочина по-голяма от 2500-3000 метра, без никакви аварии или замърсявания на околната среда. Досега няма научни доказателства за опасности или вреди от проучвания на шистов газ. Предварителното насаждане на страх у местното население от земетресения, замърсяване на питейната вода, почвата, изселване и прочие е неоснователно, заяви експремиерът.
Непосредствено след предложението на сините, Георги Божинов от Коалиция за България обвини Синята коалиция в спекулации. „В България са проведени хиляди геоложки изследвания. Когато едно изследване е платено от държавата с държавни пари, резултатите от него стават собственост на българската държава и отиват в Националния геофонд. Когато е проведено с частни средства освен за геоложко откритие, можеш да претендираш за търговско откритие. Носителят на правата става директен концесионер. Скритият въпрос е какво забранихме ние”, коментира Георги Божинов. Както е известно Коалиция за България внесе законопроект за забрана на метода „хидравлично разбиване” при проучване и добив на шистов газ. Този метод е само един от многото за проучване на шистови находища и единствен за добив. От този метод следва – забранено ли е да се проучва в България за находища – не, подчерта Божинов.
От ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят идеята на Синята коалиция.
Гражданската инициатива недоумява...
Борислав Сандов от гражданската инициатива срещу проучванията и добива на шистов газ коментира за агенция “Фокус”, че предложението на сините озадачаващо съвпада с идването на Хилари Клинтън у нас. “Като гражданска инициатива, няма да предприемаме протестни действия по отношение на визитата на Хилари Клинтан в България. Всеки обаче може да се включи в такива инициативи, и аз лично ще се включа в протестните действия срещу визитата на Хилари Клинтън, която идва да обсъжда енергийните проекти в България. За мен енергетиката на България трябва да си е наш въпрос и трябва ние да гоним така наречената енергийна независимост.”, допълва Сандов. По думите му – визитата на Хилари Клинтън и темите, които ще се обсъждат алармират природозащитниците, че тя ще обсъжда с нашите власти въпроса за шистовия газ и с компаниите, които имат протекцията на американското правителство, каквато е и компанията с отменената концесия.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България