RegionBG

bg iconНачало » Европейски фондове » Оперативни програми » Преобразяват язовир "Суходол 2" по ОПРР
Преобразяват язовир "Суходол 2" по ОПРР
31 Окт 2012 12:48:25    |    1876    |    Коментари: 0
pic

Започва изпълнението на проект „Корекция на река Суходолска и ремонтни дейности на язовир „Суходол 2”, квартал „Суходол”, район „Овча купел”, Столична община”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Язовир "Суходол 2", който преди се е използвал от ТКЗС за напояване на земеделски земи, ще се преобрази в място за отдих. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие – 95 % и собствен принос на Столична община като бенефициент – 5 %.
Общата стойност е 1 956 561.68 лева, като крайният срок за приключване на двата ремонта - на язовира и на реката, е 3 юни 2013 г.
Предвидено е възстановяване на пасарелката, която в момента е в много лошо състояние, монтиране на нова дъсчена обшивка, цялостно боядисване на металната конструкция, надграждане на короната на язовира. Водният и въздушният откос на стената ще се изпълнят от бутобетон с дебелина 30 см. Ще се извърши укрепване на облицовката на преливника и бързотока, ще се укрепи дъното на преливника с нова стоманобетонна плоча.
Заложена е подмяна на решетките на водоземната шахта, смяна на спирателния кран на основния изпускател, ще се изчистят и наносите от дъното. Ще бъде изградена и контролно-измервателна система за следене на деформациите на язовирната стена и на водното ниво.
В проекта е заложено изграждането на отвеждащ канал под реката, което ще върви заедно с изграждането на канализационната мрежа в квартала. С 5 м ще се изместят и съществуващите два газопровода, разположени успоредно на реката. Накрая ще бъде възстановена и растителността наоколо, която в момента е в лошо състояние. На ул. "Стоичко Станиславов" ще бъдат засадени едроразмерни широколистни дървета на 7 м едно от друго.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България