RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Пазар на труда » Потребностите от кадри: Междинни данни
Потребностите от кадри: Междинни данни
26 Фев 2018 16:31:00    |    8832    |    Коментари: 0
pic

3750 работодатели се включиха до днес в проучването на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Анкетата стартира на 5 февруари и ще продължи да се провежда до края на месеца. 

Междинните данни показват, че най-много са работодателите от областите Кюстендил (270), Пловдив (232), Благоевград (217), около 150 са анкетираните от области София, София-град, Варна и Бургас, а по-малко от 60 са участниците от областите Велико Търново, Добрич и Ловеч. 

20% от анкетираните работодатели са от сферата на индустрията или търговията, а 12% – на хотелиерството и ресторантьорството.

60% от тях заявиха, че през следващите 6 месеца ще имат необходимост от нов персонал. 

Потребности от специалисти с висше образование са заявени предимно в направления икономика, администрация и управление, машинно инженерство, информатика и комуникации, електроинженерство и автоматика. Най-търсените специалисти пък със средно образование са в областите стопанско управление и администрация (26,4% от работодателите), производство и преработка (22%), архитектура и строителство (12,5%),  а в информатика – 8,1%.

Потребности от кадри със средно образование в областта на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга заявиха 11% от участвалите работодатели, а с висше  в областта на туризма – 140 работодателя (4%).

Преобладаващ е броят на търсените от работодателите конкретни професии като продавач-консултант, оперативен счетоводител, машинен техник, електротехник и монтьор, заварчик, готвач, строител, сервитьор, оператор на компютър и др.

Над 55% от работодателите посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език, а 45% търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност. Чуждоезикови или компютърни умения заявяват около 1/5 от работодателите.

Проучването продължава да се извършва чрез оn-line анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетният формуляр ще може да се попълва до 28 февруари 2018 г. Агенцията по заетостта очаква в последните дни на месеца още много работодатели да се включат в проучването. Резултатите ще бъдат обобщени и анализирани на областно и национално ниво с цел насочване на усилия и ресурси за по-ефективно срещане на търсената и предлагана работна сила.

Анкетирането се провежда съвместно с Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори – работодателски и синдикални организации.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България