RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Сектори » НСИ:Подобрение в бизнес климата, изненадващо
НСИ:Подобрение в бизнес климата, изненадващо
27 Апр 2012 16:00:00    |    1531    |    Коментари: 0
pic

Проведените през април 2012 г. бизнес наблюдения показват известно подобряване на стопанската конюнктура в страната, като общият показател на бизнес климата се повишава с 3.2 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това обяви днес Националния статистически институт (НСИ) в прессъобщение за състоянието на бизнес климата

Промишленост
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 1.8 пункта в сравнение с нивото си от март, което се дължи на известно изместване на оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията от „задоволително” към „добро”. Средното натоварване на мощностите през април е с 2.0 пункта под нивото от януари и достига 69.9%.

Строителство
През април съставният показател „бизнес климат в строителството” се повишава с 8.7 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата осигуреност на производството с поръчки е малко по-добра отколкото през миналия месец. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 6.0 месеца при 5.1 за януари.

Търговия на дребно
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през април нараства с 2.3 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията. Относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията на търговците са по-резервирани. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. През април първите два фактора засилват отрицателното си въздействие върху бизнеса за сметка на третия, чиято тежест през последния месец намалява.По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Пълният анализ на бизнес климата може да видите тук

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България