RegionBG

bg iconНачало » България » Енергетика » Над 100 лв. сметка за парно
Над 100 лв. сметка за парно
08 Авг 2012 14:45:00    |    486    |    Коментари: 0
pic

Средната месечна сметка за отопление и топла вода за клиентите на иста България в София за миналата година е била 101,60 лева. Това показват данните на дружеството за дялово разпределение в София след като изтече едномесечния срок за рекламация, предвиден по закон. За миналия отоплителен сезон потребителите са имали средни месечни сметки за парно от 79,66 лева. Средногодишната сметка за топла вода пък е била 21,94 лева, показва анализ на сметките. Според данните на дружеството, 47,5% от клиентите в София имат да доплащат за изразходената и неплатена през миналия отоплителен сезон енергия. 52,5% от пък са платили повече енергия отколкото реално са потребили и ще получат обратно пари от „Топлофикация София”. Средната сума за доплащане за отопление и топла вода за миналия отоплителен сезон е 140,61 лева. Сумата за получаване пък е 130,95 лева.
[advertise]През тази отчетна кампания обаче експертите на дружеството забелязват неприятната тенденция за увеличаване броя на лицата, които не са осигурили достъп за отчет на уредите. 739 от клиентите на дружеството в София не са осигурили достъп за изравнителен отчет и на двете безплатни дати, което е с близо 12% ръст спрямо миналата година, когато неосигурилите достъп за отчет клиенти са били 663.
През този и следващия отоплителен сезон се очаква масова вълна на подмяна на уредите за дялово разпределение поради изтичане живота на батериите им. Експертите съветват потребителите да използват този момент за закупуване на новите високотехнологични радиоуреди с дистанционен отчет. Високо надеждната система за дистанционно отчитане намалява възможността от човешка грешка при въвеждане данните от топломера или индивидуалния разпределител, позволява изготвянето на ежемесечни фактури с реално потребление и разкриване на кражби на топлинна енергия.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България