RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Ваканция » Международна среща на столиците на ножарството
Международна среща на столиците на ножарството
07 Март 2018 10:23:12    |    7776    |    Коментари: 0
pic

От 17 до 20 май делегация от град Габрово, включваща представители на културни институти, общинска администрация и занаятчии ще посети град Тиер, Франция.

Като част от Мрежата на Творческите градове към ЮНЕСКО, град Габрово, признат за Творчески град на занаятите и народното изкуство,  получи официална покана от Търговско-промишлената палата на Пюи дьо-Дом /Франция/ и Френската федерация на ножарите.  Отправената покана предвижда участие в инициативата – Международни срещи на столиците на ножарството, сред които e и нашият град.

Първата такава среща се проведе през м. май 2016 година, в град Тиер. На събитието присъстваха над 220 занаятчии, представители на над 20 столици на ножарството, които обменяха информация и опит, свързан с историята на занаята, технически характеристики и знания.  Изложението бе посетено от над 5 600 души.

Тези срещи предоставят възможност за осъществяването на разнородни контакти между заинтересованите градове, производители на ножове, сключване на договори и партньорства, обучения на млади майстори, всички обединени от една обща цел, а именно  популяризиране на нашето общо историческо наследство.

Като резултат от всичко това започна създаването на първата световна колекция от ножове, за която град Габрово също ще даде своя принос на предстоящото изложение.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България