RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Маршрути » Ексцентричните заведения в София
Ексцентричните заведения в София
06 Сеп 2014 12:50:00    |    17268    |    Коментари: 0
pic

Белослава Петрова

Столицата ни разполага с разнообразие от различни кафетерии и ресторанти, красиви, приветливи, но и леко комерсиални. За любителите на авангарда и различното обаче, тя предлага заведения, надхвърлящи очакванията на обикновения човек. Най – общо това са т.нар. „арт” заведения, които са посещавани от определена част на обществото и често входовете им биват подминавани от хора, търсещи лъскаво място, за да изпият по кафе. Но за осмелилите се да влязат, тези заведения крият приятни изненади както в интериорно отношение, така и от страна на менютата. Повечето такива заведения предлагат био продукти, в много интересни комбинации. Разбира се има разлика в цените, но тя се усеща при специалитетите, колкото до кафе и чай напитките – цените са като навсякъде. Музиката също е различна, няма я рутината на R&B комерсиализацията. Обикновено в плейлистите са миксове от jazz, soul, funk, avant-garde и electronica. Няколко предложения за такива заведения са Cafeteria Апартамента (A:part:mental); Бар 4 Стаи; Made in Home и Veda House.
Апартаментът е едно невероятно място – буквално апартамент, превърнат в заведение. Дом за хората на изкуството и техните творения, галерия, сцена, кино и шоколатерия. Менюто предлага изключителни домашен шоколад и торти, нектари от пресни плодове, истински хималайски чай, природосъобразна и полезна кухня. Горещо препоръчвам хималайския им чай с билки, ванилия, джинджифил и мляко – нещо различно и на приемлива цена – около 4 лв. Тук редовно се организират изложби, концерти, представления и уъркшопове. Впечатляващото в това заведение е, че когато няма място имаш възможност да седиш дори на земята – върху симпатични възглавнички и това не се струва странно на никого. Както споменах – това си е апартамент и разполага с няколко стаи – всяка обзаведена по различен начин и доста често във всяка стая звучи и различна музика. Обслужващият персонал е винаги усмихнат и мил. Можете да намерите Апартамента на адрес - ул. Неофит Рилски 68.
Ако Апартаментът ви харесва, значи ще ви допадне и Бар 4 Стаи. Тук също се случват различни културни събития, съобразени със съвременната разчупена култура. Интериорът също е забележителен – на пръв поглед се виждат стари, изхабени маси и столове, като в къщите на бабите ни, но решиш ли да останеш, веднага усещаш комфорта и уюта на това място, независимо дали е пълно или не. Едни от най – интересните мероприятия в бара са театралните постановки без цензура, които не могат да се видят в театрите. Менюто и тук е разнообразно и различно от комерсиалните заведения. Барът се намира на Център, ул. Ангел Кънчев 1.
Но говорейки за различно меню, нямам как да пропуснем Made in Home. Всичко сготвено тук е уникално във всеки един смисъл на думата. От здравословните шейкове със спирулина, до мидите с маскарпоне и пресен естрагон. Страхотен е домашният им картофен чипс. А сладките изделия като домашен сладолед или чийзкейк са неповторими. Няма заготовки, хлябът се прави на място,много от продукцията се отглежда в собствената гадина на Made in home, а останалите продукти се купуват от малки производители. Самите менюта са ръчно рисувани от собствениците. Таванът е облепен със стари вестници и нотни партитури. В цялото заведение няма еднакви маси и столове, чаши. Различни картини, скици и ретро снимки висят по стените, а понякога самите стени са изрисувани. Характерно за ресторанта е смяната на интериора през седмица или поне веднъж месечно. Цените в заведението са приемливи, биокафе със спелта е на цена 2 лв., другите кафе напитки – капучино, лате са около 2-3лв. Домашната лимонада с диня, която е чудесна както лятото, така и есента е на цена 4,20лв. Ресторант Made in home се намира на ул. Ангел Кънчев 30А.
Ако сте любители на чая, то тогава не пропускайте да се отбиете в чайната Veda House или – къща за чай и мъдрост. Тук няма да намерите нито един представител на комерсиалните марки, заведението не предлага дори Кока-кола, но също така е освободено от цигарен дим и алкохол. Храната е вегетарианска и всичко се прави на място. Въздухът е наситен с аромата на 80 вида чай от цял свят, а Музиката е източна и отпускаща. Чаят се сервира в ръчно направени чайници и чаши. Заведението е на две нива, като първото ниво е обзаведено в ретро мебели, а в залата на втория етаж се влиза само бос и по чорапи. Характерно е, че там няма столове и клиентите сядат на пода върху големи възглавници пред ниски маси. Чайната се намира в центъра на ул. Гладстон 2.


Снимки: facebook страниците на заведеннията

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България