RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Маршрути » Един вкусен ден в Страсбург
Един вкусен ден в Страсбург
23 Март 2018 11:31:00    |    9463    |    Коментари: 0
pic

Страсбург, Екип на Region.bg

Страсбург e градче на френско-германската граница, известно с няколко неща – седалищата на европейски институции, университетите, катедралата, щъркелите и вкусната храна.

Да се отседне в Страсбург е трудна задача по време на сесии на Европейския парламент, които се провеждат всеки месец. Местата в приличните като съотношение цена/качество хотели са заети минимум месец преди сесията, когато в града пристигат освен всичките 751 евродепутати, десетки техни сътрудници, служители на Парламента, журналисти, също и много посетителски групи и др. Ето защо не е чудно, че е много развито даването на частни квартири или стаи под наем за няколко дни. Тук винаги трябва да се има едно наум, защото алтернативните или по-евтини решения за отсядане не винаги отговарят на първоначалните очаквания. Но не за това ще стане дума сега.

А как изглежда един работен ден в Страсбург, съчетан с похапване и кафе паузи, и колко струва?

Да започнем деня с кафе на цена €1 - €2

Отказахме закуска в хотела с идеята да започваме деня в традиционна атмосфера с уханно кафе и пресни печива. Първата сутрин избрахме приятно и уютно кафене, само на десет минути от Парламента. Дървените ламперии, високите тавани и огромните прозорци напомнят обстановката в някогашни софийски кафенета.

Сметката ни в кафе Brant:

Еспресо - €2

Еспресо с мляко - €2,20

Кроасан - €1,50

Бретцел - €1,80

Общо: €7,50

Втората сутрин изборът ни се спря на малка пекарна на едно от площадчетата в централната част. Слънчевото утро позволяваше дори да изпием първото кафе за деня на масите отвън, заобиколени от неповторимата гледка на старите къщи.

Сметката ни на площада:

Еспресо - €1,50

Капучино - €3

Кроасан с канела - €1.50

Кифла с бяла глазура-  €1.30

Общо: €7,30

Трябда са се отбележи, че кафето и на двете места беше с изключителен вкус и качество. Любопитно е още едно сравнение на цените. Кафето, което пихме на Централната гара, малко преди да си заминем от Страсбург, също беше хубаво, но малко по-скъпо от това в центъра - €1,80. Без аналог все пак е цената на еспресото в самия Европейски парламент – там то струва само €1.

Как стои въпросът с обяда?

Работата, свързана с Европейския парламент по време на сесия, не предполага много свободно време, предвид насрочените срещи и следенето на случващото се в пленарна зала. Затова обяд в стола е най-естественият избор. Там обаче се получава струпване по време на обедната почивка и това донякъде затруднява избора на храна и намирането на място. Ето какъв беше нашият обяд – вегетариански и месен вариант.

Вегетариански обяд:

Картофена салата - €1,65

Салата от моркови - €0,57

Картофено пюре, с моркови - €2,90

Минерална вода 1 л - €2

Общо: €7,10

Обяд с месо:

Картофена салата - €1,65

Телешки стек - €7,35

Три парчета сирене - €1,50

Смути - €2,50

Общо: €13

Тъй като центърът с множество ресторантчета не е далеч, е възможно да се отскочи за обяд и до там. Но в нашия случай предпочетохме да се насладим на вкусна вечеря, без да бързаме. А тя наистина беше такава.

Вечерята – местни спецалитети и топло отношение

Ако сте в Страсбург, непременно трябва да опитате местния елзаски специалитет, познат като гратине. Той представлява тънък /2-3 мм/хрупкав блат, запечен с различни продукти като бекон и сирене. Комбинациите са различни, като има и сладко гратине с плодове. Очевидно в града има много майстори на това кулинарно изкушение, но изборът ни падна на малък ресторант, препълнен през повечето време. Особено бяхме впечатлени от количествата гратине, които изчезваха на някои от съседните маси. Например двойка на средна възраст успя да се справи с пет или шест вида гратине, поднесени артистично върху дървени дъски. Двама мъже от другата ни страна погълнаха завидна бройка от 6-7 печива, обилно полята с бира и вино.

Вечеря в Flam’s Freres

Гратине с бекон и сирене - €7,70

Салата с яйца на мама (зелена салата, кисели краставички, яйце, майонеза) - €5,10

Елзаска (Страсбургска) салата  (зелена салата, домати, ементал и наденички)- €6

4 чаши бяло вино - €11,20

Общо: €30

Бележка: Виното в ресторантите се поднася в приятни малки чаши от 50 грама със зелено столче.

Бяхме намислили непременно да хапнем лучена супа и традиционния за Страсбург Choucroute – специален местен вид кисело зеле с месо. Получи ни се от раз с намирането на симпатично ресторантче, сгушено в един от пасажите встрани от централната улица, и помещаващо се в старинна къща с вековни дървени греди на тавана. Да се намери маса на такова място е трудно, обикновено се правят резервации, защото мястото е малко, а храната –за ценители. Но ние имахме късмет.

Вечеря в Winstub s’Kaechele

Две лучени супи по €7 - €14

Свинско филе с шукрут (кисело зеле) и сос - €16,50

Две чаши червено вино (местен сорт Pinot Noir) по €7 - €14

Общо: €44,50

Освен вкусът, ще остане и приятното чувство от общуването със собственичката, която изпращаше всеки от своите гости, бъбрейки си небрежно с тях по най-различни теми.

Иначе, вариантите да се пазарува в Страсбург са няколко – поне три са веригите, от които това може да се направи. Един от най-добре снабдените е U Express. Ето примери за някои цени там на продукти, предназначени по-скоро за подаръци, или дребни подкрепителни закуски за нас.

Асорти елзаски колбаси – 3 вида - €2,18

Минерална вода - €0,22

Зрънчо с доматен вкус - €0,67

Ябълка „Гала” от Елзас - €0,43

Мини бретцели (солети) - €0,55

В центъра на Страсбург има няколко магазина от веригата Norma. Ето какво и на какви цени купихме оттам:

Шоколад  с ликьор – нова серия 100 гр. - €1,99

Шоколад с бадеми 50 гр. - €0,89

Шоколад  с калвадос – нова серия 100 гр. - €1,99

Голямо шоколадово яйце с играчка - €3,99

Приятен е и супермаркетът Auchan

Коктейлни сиренца - €3,45

Шоколад с ядки и плодове - €3,55

А на гарата си купихме шоколадови топчета за €0,90, за да изразходим останалите дребни евроцентове. Покупката се оказа сполучлива, особено предвид дългия път, който предстоеше.

Снимки: Pixabay.com, Google

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България