RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Варна, Враца & Плевен първи в санирането
Варна, Враца & Плевен първи в санирането
18 Фев 2015 11:40:00    |    1043    |    Коментари: 0
pic

Инвестираме 1 милиард лева в икономиката, а не раздаваме социални помощи на калпак. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя поясни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради не е зависима от това, от коя партия е кмета на дадената община. „Има сключени договори за безвъзмездно финансиране с банката и с държавата. Първите три договора са факт. Това са Варна, Враца и Плевен. Отделно от това има още десет, които са готови да бъдат сключени”, каза Павлова, цитирана от агенция „Фокус”. В този проект ще участват над 2500 фирми. Целта е да се подпомогне на малкия и средния бизнес.

Враца
Враца е първият град в България, който внесе искане за отпускане на финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в Българска банка за развитие, съобщи пресцентърът на общината. Заявлението е подадено вчера от зам.-кмета инж. Красимира Георгиева и е предадено на Ангел Геков – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ББР. Документите за финансиране са на сдружението на собствениците от блок 1 в жк „Младост“ във Враца, които подадоха заявлението си в Общината още на 6 февруари.

Варна
Вчера, 17 февруари, бе подписан първият договор за целево финансиране на саниране на жилищен блок във Варна, съобщи пресцентърът на Общината. Документът е тристранен – между община Варна, областната управа и Българската банка за развитие, а сградата се намира на ул. „Мадара“28 в кв. "Левски".
„Средствата, които ще бъдат за изготвяне на технически паспорт, за енергиен одит, проектиране и за ремонт на сградата, са 100% безвъзмездни. Те ще бъдат управлявани от община Варна“, съобщи заместник-кметът Христо Иванов. „Държавата дава гаранции по тази операция, ще следим за изпълнението и контрола на финансирането. Варна е първият град в североизточния регион, който подписва такъв договор“, каза областният управител Стоян Пасев.
На срещата присъстваха и представители на Сдружението на собствениците на кооперацията на ул."Мадара"28.
Крайната цена на санирането на сградата ще е стане ясна след приключването на всички етапи. Очаква се следващата седмица да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнители за енергиен одит, а до края на месеца да бъде обявен търг за изпълнение на инжинеринг,съобщи Христо Иванов. Той допълни, че са готови документите за започване на процедурите по саниране и на сграда на бул. „Владислав Варненчик“68 и предстои подписване на договор между собствениците и общината.

Плевен
Ден по-рано, на 16 февруари, е факт и първият договор за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Плевен. Документът подписаха кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и г-н Мартин Захариев – експерт управление „Кредитиране на малък и среден бизнес” при „Българската банка за развитие” АД, съобщи пресцентърът на Общината. В сряда подпис ще положи и Областният управител на Област Плевен г-жа Ралица Добрева. Договорът се сключва със сдружение на собственици в жил. блок „Спартак” /бул. „Г. Кочев” 14/ с общо 64 жилища.
Второ заявление за интерес и финансова помощ по програмата за енергийна ефективност бе подадено в Община Плевен и до дни предстои сключването на следващ договор.
До момента в Плевен са регистрирани 15 сдружения на собствениците, в процес на учредяване са още 20. Над 550 граждани са получили консултации от 26 януари досега в Информационния център на Община Плевен /стая 19, ет. 1/.
Продължават и информационните срещи с граждани в зала „Катя Попова” по програмата за саниране.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България