RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Сектори » € 200 млрд. печалба от АЕЦ "Белене" ?
€ 200 млрд. печалба от АЕЦ "Белене" ?
25 Апр 2012 14:45:00    |    765    |    Коментари: 0
pic

За да получим € 200 млрд. евро печалба от проекта АЕЦ "Белене", трябва да продаваме електроенергия на цена от 298.91 евро за мегаватчас, при положение, че в момента на свободния пазар цената е между 72 и 75 лева за мегаватчас. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на изнесени от опозицията данни, че България ще загуби 200 млрд. евро нереализирана печалба от спирането на проекта в Белене.
Задълженията на ТЕЦ "Марица Изток 2" към днешна дата са 372.9 млн. лв. – близо два пъти по-малко спрямо 2008 г., когато са били 719 млн. лв. Оттогава са върнати 313.4 млн. лв. и са направени инвестиции в размер на 332 млн. лв, коментира министър Добрев. По думите му в момента централата работи с инсталирана мощност от 1586 мегавата благодарение на модернизациите, които са направени там.
Икономическият министър Обмисляме да построим 9 и 10 блок в ТЕЦ "Марица Изток 2", като това може да стане или чрез кредити, или чрез обособяване на блокове 5 и 6 в отделно предприятие. Това заяви икономическият министър относно обвиненията, че се готви скрита приватизация на централата. Според него в предприятието трябва са влезе стратегически инвеститор, които да построи новите мощности. За да бъде достигната от "Марица изток 2" 150 лв. себестойност на произведената електроенергия (колкото е средната стойност според анализа на HSBC за "Белене"), въглеродните квоти, които централата купува, трябва да поскъпнат със 750%. Докато това не се случи, себестойността на тока от ТЕЦ "Марица изток" 2 ще бъде по-ниска.
По повод на обвиненията, че НЕК и "Булгаргаз" са доведени до фалит, изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов съобщи, че към края на миналата година НЕК е имала кредити в размер на 970 млн лв, от тях 500 млн. лв. - заем от "Париба", 250 млн. лв. - за проекта "Цанков камък", а останалите - кредити за развитие и разширение на електропреносната мрежа. Напарвените до момента разходи за проекта АЕЦ "Белене" са на обща стойност 1. 339 млрд. лв., което включва и заема към "Париба". Ако приспаднем двата големи заема на НЕК за "Белене" и за "Цанков камък", компанията би трябвало да е на нула, каза още Михаил Андонов.
Владимир Каролев, който е подизпълнител на консултанта HSBC, потвърди пред медиите истинността на публикувания на сайта на МИЕТ икономически модел на консултанта за АЕЦ "Белене".

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България