RegionBG

bg iconНачало » Новини » Европа » Център за знания за измамите с храни в Страсбург
Център за знания за измамите с храни в Страсбург
15 Март 2018 09:43:00    |    6673    |    Коментари: 0
pic

Българският евродепутат Момчил Неков беше специален гост на лансирането на Център за знания за измамите с храни и качеството на храните снощи в Страсбург. Новото звено ще бъде управлявано от Съвместния изследователски център и ще бъде финансирано изцяло от Европейската комисия /ЕК/.

Центърът за знания за измамите с храни и качеството на храните в Страсбург бе открит от еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Момчил Неков обсъди с директора на отдел „Здраве, потребители и референтни материали“ към Съвместния изследователски център към ЕК г-жа Елке Анклам, въпроса с изследването на храните, както и Становището за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“, което той внесе в Европейския парламент. Българският евродепутат обсъди препоръката си през 2018 г. да бъдат проведени и финализирани анализите относно хранителните продукти в различните държави членки, за които ЕК отпусна 2 милиона евро.

Елке Анклам увери Неков, че в момента се работи по методологията за изследване на храните, като се очаква тя да бъде финализирана и обявена до края на април.

„Паралелно с това ще започнат проучванията на продуктите в държавите членки, като  ще направим каквото е в нашите компетенции през 2018 година да завършим изследванията“, уточни Анклам.

Неков изрази притесненията на европейските граждани, от това че има различни продукти в различните държави членки и заяви, че с внесеното становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“ в ЕП настоява практиката „еднаква марка, еднакъв продукт, различно съдържание“ да бъде прекратена.

Центърът за знания представлява мрежа от експерти на Комисията и външни експерти, която ще подкрепя институциите, определящи политиката на ЕС, и националните органи, като осигурява достъп и обмен на актуални научни познания относно въпроси, свързани с измамите с храни и качеството на храните.

Съмненията относно измамите с храни и качеството на храните подкопават доверието на потребителите и вредят на цялата верига на предлагане на храни в Европа — от земеделските производители до търговците на дребно.  

Последните случаи на измами с храни включват маслиново масло, вино, мед, риба, млечни продукти, месо и птици.

# # #

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България