RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Маршрути » Събор в Гигинския манастир
Събор в Гигинския манастир
02 Май 2012 09:53:48    |    3017    |    Коментари: 0
pic

Ива Стойкова
За втора поредна година на 2 май жителите на брезнишките села се събират на народен събор на поляните край Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, известен още като Гигински или Черногорски манастир. Няколко български манастири и монаси от Суковския манастир в Събия ще представят стоки, произведени в стопанствата им, съобщи Радио Благоевград. На щандовете ще има биволско кисело мляко, сирене, мед, колбаси, манастирски ракии и вина, чай, билки, лечебни мазила, както и икони, броеници и други предмети с религиозен характер. Инициативата е на братята от Гигинския манастир. В панаира ще участват духовници от Чипровския, Билинския и Одранишкия манастир. Съборът е традиционен и има над 60-годишна история.

С кола
Mанастирът се намира на 60 километра западно от София, над с. Гигинци, западно от гр. Перник. Административно манастирът се намира в Пернишка област, община Брезник. Разположен е в подножието на черногорския връх Китка (1118 м надморска височина), в близост до селата Гигинци (4 км), Еловдол (12 км) и Брезник (16 км). Може да се мине през Божурище за Брезник и от там да се поеме към Бегуновци – Непразнинци – Гигинци.
До манастира се стига по 5 км каменист път.

С автобус
С автобус може да се стигне директно от София до Брезник, който се взима от Автогара „Север” в столицата.
Друга възможност е автобус от Автогара „Овча Купел”, с който да се стигне до Перник.
Оттам се прави връзката за с. Гигинци. Запознати препоръчват да се слезе на площада в селото, откъдето се поема нагоре към самия манастир.
Брезник - автогара: 07751/ 20 33
Перник - автогара: 076/ 601 591, 2 82 12

ЖП
До Перник се стига с влак, а след това се прави връзката с автобус до с. Гигинци.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България