RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Строят завод за климатици край Божурище
Строят завод за климатици край Божурище
30 Апр 2013 11:44:44    |    1373    |    Коментари: 0
pic

Германската компания "Бер – Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thermocontrol GmbH) – BHTC) ще изгради у нас ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Предвижда се строителството да започне още през това тримесечие, а заводът да заработи през пролетта на 2014 г. Стойността на инвестиционния проект на BHTC е над 42.5 млн. лв., а новоразкритите работни места ще бъдат повече от 350.
Компанията получи сертификат за инвестиция клас А.
"Това е първата мащабна инвестиция в рамките на икономическа зона София-Божурище", каза икономическият министър Василев. По неговите думи положителна тенденция е сертифицирането на все повече проекти в областта на високите технологии. Така сертифицираните до момента през тази година три проекта на стойност 44.5 млн. лева, са изцяло във високотехнологичните производства и научноизследователската и развойната дейност. Те предвиждат разкриването на повече от 650 нови работни места.
Предприятието на BHTC в Божурище е най-големият проект на "Национална компания индустриални зони” ЕАД и най-големият проект в България за нова икономическа зона през последните години. Прогнозира се, че експортно ориентирани компании, свързани с производството на електроника и електронни продукти, ще работят в икономическата зона в Божурище.
Компанията - инвеститор е съвместно предприятие, основано през 1999, между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co. KG и е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Основни клиенти на фирмата са големите производители на автомобили като тези от групата на Фолксваген, Мерцедес-Бенц, Порше, Дженеръл Мотърс и др. Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България