RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Русе: Как пазарите се конкурират с веригите?
Русе: Как пазарите се конкурират с веригите?
12 Апр 2017 09:58:26    |    1864    |    Коментари: 0
pic

Пазарите в Русе борят конкуренцията на веригите с регионални производители.

Стараем се да устояваме на конкуренцията, която в търговския бранш е много голяма, каза Кунчо Кунчев, управител на „Общински пазари – Русе“ за „Агрозона“. По думите му крайдунавският град е на второ място по търговски площи на глава от населението в страната. За да устоят на конкуренцията, пазарите в Русе привличат регионални производители на хляб, месо, мляко и млечни продукти, риба, наред със земеделските производители и това се харесвало от потребителите, стана ясно от думите на Кунчев. Хората свикнали с продукцията и посещавали пазара.

Русенска фирма за хляб, например, била представена на 8 от 11 пазара в града:„Знаете за хляб се ходи всеки ден, хората като идват за хляб на пазара, си купуват и нещо друго.“ За да бъдат русенските пазари привлекателни във времето на супермаркетите, се обновява и инфраструктурата им, каза Кунчев. На мястото на старите и неугледни търговски маси се поставят нови павилиончета: „Подменим ли ги, имаме целогодишно наематели и това се отразява доста добре и на посещаемостта на пазара, и на приходите от определен пазар.“ Основната цел е да се привличат посетители към пазарите, въпреки многобройните представители на чуждестранни търговски вериги в града, става ясно от думите на Кунчев. Затова той посочва, че се търсят хора, които да предложат на пазара по-различни продукти спрямо тези, които предлагат супермаркетите. „При земеделските производители няма проблеми – никой не може да предложи такива салати, домати и краставици в хипермаркета, каквито може да има един земеделски производител, който ги е откъснал преди часове от градината.“, коментира управителят на пазарите.

Що се отнася до цените – те зависели от сезона и от стоката, имало производители, които продавали сравнително скъпо в сравнение със супермаркетите, но те си знаели цената на продукцията и хората ги търсели. Имало дори производители, които успявали до обяд да си продадат стоката и да си тръгнат.

Колкото до цитрусите, търговците на пазара не можели да се състезават с цените на веригите. За останалите цени – те били почти сходни с тази разлика, че на пазара разнообразието от сортове и видове е много по-голямо.

Макар Русе да е много близо до Румъния, на пазарите в града нямало румънски наематели. Наблюдавали се обаче румънски зеленчуци на русенските пазари. Зелето в северната ни съседка, например, било на добра цена. Като цяло румънците били силни в зеленчуците. Доставките от съседната страна били в малки количества, каза Кунчев. Регистрирана е и друга практика – търговци на едро от Румъния идвали у нас и изкупували наши плодове. Търговците на череши стигали до Шумен, за да се снабдят с продукция. Често цялата реколта от череши отпътувала към северната ни съседка.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България