RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Ремонт на шест язовира
Ремонт на шест язовира
08 Ное 2013 09:00:00    |    690    |    Коментари: 0
pic

Екипи на „Черноморски водолазен център” – Варна влизат в шест язовира на община Монтана. До края на годината трябва да бъдат почистени от дървета и храсти и възстановени стените им, ремонтирани изпускателите и преливниците.
Община Монтана е кандидатствала за ремонта на съоръженията и одобрена за финансиране от Междуведомствената комисия за борба с бедствията, съобщи кметът Златко Живков. Отпуснатите средства са в размер на 759 хиляди лева. Язовирите чиито ремонти започват са “Долна вода” в Студено буче, “Бранов дол” в Долна Рикса, “Церов дол”- Славотин, „Стубел” и „Гостилица” в Горно Белотинци и “Гуна” в Долна Вереница.
16 са язовирите общинска собственост. Повечето от тях не са в добро състояние и са потенциално опасни за хората. Те са строени през 50 и 60 те години на миналия век. Стените им са земно-насипен вид с дължина от 300 до 800 метра. Основното им предназначение в началото е било за напояване. В последствие наемателите им са развили в тях и рибопроизводство. На много места изпускателите са бетонирани, стените са обрасли с дървета и храсти, преливниците са затлачени.
През миналата година Комисията за защита на населението обяви повечето от язовирите в общината като потенциално опасни и даде предписания за ремонта им, заради което и бяха прекратени договорите с наемателите.
„Имам уверението, че изпълнителя ще успее да приключи с работата в договорения срок и тези важни за всички хора по селата водоеми ще бъдат в добро състояние. Надявам се следващата година да можем да ги обявим на концесия при условия, които гарантират правилната им експлоатация, заяви Живков. /Пресцентър Община Монтана
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България