RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Продава се летището край Овощник
Продава се летището край Овощник
15 Апр 2013 10:23:56    |    1087    |    Коментари: 0
pic

Бившето военно летище край казанлъшкото село Овощник се продава на търг с начална цена 3,97 млн. лв. От 2007 г. летищната площадка е собственост на „Кълвача инвестмънт“ на старозагорския търговец на горива Стойчо Кълвачев. Сега обаче имотът е обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител заради дългове към Юробанк И Еф Джи България.
Летище „Кълвача“ включва два хангара, построени през 1943 г. и 1962 г., както и терен с обща площ от 343,5 дка. Площадката за излитане е тревна с дължина 600 метра и широчина 25 м. Сертифицирана е от Гражданска въздухоплавателна администрация за летателни средства с максимално тегло 5,7 тона. В последните години мястото се използваше предимно за атракционни полети с делтапланери и авиошоута с малки самолети.
В миналото обектът беше със статут на военно летище и се ползваше от Военновъздушните сили като учебна база. През 80-те години става център за подготовка на парашутисти. В България има пет действащи международни летища и 20 летателни площадки.
Стойчо Кълвачев купи базата през 2007 г. от държавното дружество „Воинтех“, чийто принципал е Министерството на отбраната. Бизнесменът имаше планове за модернизация на летището, за изграждане на две асфалтови писти и център за обслужване на полетите. „Кълвача инвестмънт“ получи от държавата и сертификат за първи клас инвеститор за проект за СПА и голф комплекс в същия район. През миналата година обаче Кълвачев информира общинския съвет в Казанлък, че вече няма инвестиционни намерения в областта.
Наскоро бе обявено в несъстоятелност дружеството „Кълвача газ“, също собственост на Стойчо Кълвачев. Съдебен изпълнител обяви за продан и завода за оборудване на газостанции в Стара Загора.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България