RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » По-малко бюрокрация за бизнеса
По-малко бюрокрация за бизнеса
15 Авг 2012 14:00:00    |    1473    |    Коментари: 0
pic

Близо 750 регулаторни режима ще бъдат премахнати, след като беше одобрена Инициатива за намаляване на административната и регулаторна тежест за бизнеса. Целта е премахване, опростяване и намаляване на административните пречки пред бизнеса, произтичащи от регулаторните режими. Инициативата е в съответствие с целите на Програмата на правителството на европейското развитие на България, 2009 -2013 г. и на Програмата за по-добро регулиране 2010-2013 г., които съдържат редица мерки за подобряване на бизнес средата, включително чрез подобряване на регулаторната рамка.
Реформите в администрацията ще намалят необходимите документи за ползване на 88 услуги. Сроковете за предоставяне на 59 административни услуги ще намалеят значително, а 45 други услуги ще бъдат премахнати изцяло. Изискването за предоставяне на удостоверение за актуално състояние в над 30 нормативни акта също ще отпадне. Администрацията ще въведе електронен регистър за 17 услуги и ще обменя информация по служебен път за 30 други услуги.
Предложеният План за намаляване на административната и регулаторната тежест на бизнеса съдържа 271 мерки със срок за изпълнение до 30 октомври 2012 г. Част от мерките в плана са инициирани по предложение на представители на неправителствени, браншови и работодателски организации, публикации и коментари в медиите.
Планът ще бъде изпратен за одобрение на 29 август, а до тогава всички заинтересовани лица от бизнес средата може да вземат отношение. За целта, от днес в рамките на следващите две седмици са отворени коментарите в портала за обществени консултации, където е качен целия план.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България