RegionBG

bg iconНачало » Новини » Видео новини » Как се съхраняват храните в логистичен център?
Как се съхраняват храните в логистичен център?
24 Юли 2012 13:00:00    |    1877    |    Коментари: 0
pic

Данаил Алеков

Големите търговски вериги през последните 10 години придобиха значителен пазарен дял в продажбите на дребно. Модерната търговия постигна 35% пазарен дял в сектора на бързооборотните стоки и продължава да расте (в другите европейски държави е над 50%). Лидерско място у нас държи веригата METRO, която откри първите си два магазина в България още през 1999 г. От тогава до сега повече от дузина търговски вериги стъпиха на родния пазар, а българският потребител все повече предпочита да пазарува там, пред перспективата да обикаля сергиите, за да търси пресни домати или пъпеши.
Дълго време след като McDonalds откри първия си ресторант в България през 1994 г., американската компания на практика нямаше конкуренция. Днес световни вериги от ресторанти в тази категория като Subway, KFC и Burger King /всичките на франчайзинг/, представляват сериозна конкуренция на McDonalds.
Какво е общото между тези компании? Всички те обслужват широка група от клиенти, на които е недопустимо да се предлагат развалени продукти.
Каква е цената на това? Отговорът е в осигуряването на качествена логистична услуга.
Екип на EconomyNews.bg провери на място как работят доставките за някои от най-големите хранителни вериги като METRO, BILLA, T-Market, ресторантите Subway, KFC, Burger King, Starbuck’s, “Мис Каприс” и други. Всички те използват температурно-контролирани доставки от склад край село Мусачево, община Елин Пелин, който е изграден от белгийската компания „Унивег” за €6,5 млн. Към момента фирмата има договори с над 30 български транспортни предприятия, които всекидневно доставят до различни точки на България широк спектър продукти: месни, млечни, плодове и зеленчуци, както и нехранителни стоки.
Пътят на една стока от производителя до крайния потребител преминава през доставчика, който оставя стоката на съхранение в складова база.
Например търговската верига METRO прави поръчка за 100 кг кисело мляко от производител, който е базиран в Северозападна България. Продукцията трябва да пристигне в четвъртък сутринта в логистичния център. Доставчикът я предава на служителите на центъра и на представител на отдел „Контрол на качеството” на METRO. След внимателен преглед на получената стока, тя се оставя в склада на съхранение при определена температура. Ако съответният хладилен камион, който е доставил кофичките с кисело мляко, е поддържал температура 3°C, то те се разпределят в складово помещение със същата температура. В четвъртък вечерта определена транспортна фирма натоварва стоката, като задължително условие е тя да бъде съхранявана при температура от 3°C. Така киселото мляко от Северозападна България потегля към крайната си дестинация - магазин на METRO в Хасково. Магазинът е зареден в петък сутринта и очаква големия поток от клиенти, които пазаруват преди почивните дни. По време на пътуването чрез GPS система се следи постоянно дали в хладилната камера се поддържа необходимата температура от 3°C.
На същия принцип работят и доставките на всички останали стоки, които имат нужда от температурно-контролирани доставки. Температурата във всяко едно складово помещение е различна, като в някои от тях тя пада до -20 градуса под нулата.

Базата край Мусачево разполага с 4 склада, които са под температурен режим и един "сух" склад, където се съхраняват продукти, за които не е необходим температурен режим:
1. В склад с температурен режим -18°C са съхрянават: замразени плодове и зеленчуци, меса и стоки от животински произход (без млечни продукти);
2. В склад с температурен режим 1-3°C се съхрянават: плодове и зеленчуци (които изискват по-нисък температурен режим), пакетирани свежи меса (развасовки за пържоли), месни деликатеси (колбаси) и други меса, стоки от млечен произход (млека, кашкавали и сирена);
3. В склад за плодове и зеленчуци има:
3.1. Температурен режим 4-6°C
3.2. Температурен режим 8-10°C (плодове и зеленчуци, които трябва да се съхраняват на по-висока температура - банани, картофи и др.)
4. "Сух" склад: консерви, подправки, захар, сол, нехранителни стоки и др.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България