RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Даваме подкупи на лекари, полиция, чиновници
Даваме подкупи на лекари, полиция, чиновници
02 Май 2016 09:35:00    |    1225    |    Коментари: 0
pic

За последните четири години социолозите регистрират като цяло ръст на скептицизма относно възможността у нас човек да бъде осъден за корупция.
Десет процента от българите посочват, че през последната година са дали подкуп за решаване на здравни проблеми - на тях лично или на членове на семействата им показват данни от ново проучване на "Екзакта рисърч груп". Пет процента заявяват, че са дали подкуп, за да избегнат полицейски санкции (вкл. и на КАТ), а 3 на сто са плащали за административна услуга - издаване на разрешително, на удостоверение или на друг документ.
1,5 процента казват, че са плащали за митническа услуга, а 1,3 на сто - за данъчна. За съдебна услуга, както и за образование подкупи са давали под 1 процент от българите. Социолозите уточняват, че на тези данни следва да се гледа само като на един ориентир за корупционните практики, тъй като може да се допусне, че има хора, които не споделят свободно своите наблюдения и практики по темата. Не се регистрира значителна промяна на тези данни в сравнение с преди четири години.
65 на сто от българите твърдят, че одобряват румънския модел на борба с корупцията и в същото време го намират за подходящ за прилагане у нас. Едва 5 на сто го отхвърлят като работещ с аргумента, че "това е политическа репресия". 30 на сто от запитаните не са запознати с румънските практики на борба с корупцията.
Същият въпрос е задаван от "Екзакта Рисърч Груп" в национално представително изследване преди година - през април, 2015 г. Тогава, одобряващите румънския модел на борба с корупцията като приложим за нашата страна са били 55 на сто, което е с 10 процента по-малък дял от сегашния. За една година с 10 на сто нараства делът на хората, които са се запознали с румънските практики на борба с корупцията, което свидетелства за масова обществена чувствителност по темата и за по-високо ниво на информираност на гражданите, коментират социолозите.
43 на сто от българите са категорични, че специален закон за борба с корупцията може да я ограничи до голяма степен. 25 процента смятат, че подобен закон ще повлияе в малка степен на корупционните практики у нас, а 16 на сто изключват възможността проблемът с корупцията да може да се реши чрез закон.
Във възможността корупцията да бъде ограничена със закон вярват най-много младите и заможните българи, както и жителите на градовете-областни центрове. Около и над половината избиратели на повечето партии вярват, че антикорупционен закон би ограничил корупцията у нас. В този смисъл, би следвало да се разчита на подкрепа за закона сред значима част от политически изкушените избиратели у нас, смятат от "Екзакта".
Борбата с корупцията в Румъния, както и многобройните оценки и международни анализи, които поставят напредъка на Румъния преди този на България допринасят за това 68 на сто от анкетираните да твърдят, че Румъния е постигнала като цяло повече в сравнение с България. Седем на сто са на мнение, че напредъкът на Румъния не е толкова голям и тя едва ли изпреварва България.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България