RegionBG

bg iconНачало » Новини » Европа » Виенчани пият вода от чешмата
Виенчани пият вода от чешмата
01 Май 2016 08:40:00    |    1569    |    Коментари: 0

Виенчани не се товарят с бутилки минерална вода и пият с чиста съвест вода от чешмата, а и виенското кафе задължително се сервира с чаша вода. Австрийската столица разполага с неспираща, чиста питейна вода от планината благодарение на Първи и Втори виенски изворни водопроводи, построени още през 1873 съотв. 1910 г. и това е безценно богатство, се посочва в съобщение на софийското Бюро за международни връзки на Община Виена.

Защо водата на Виена е общинска?

Среднодневният разход на питейна вода във Виена е 150 л. на ден – това не е проблем за виенските изворни водопроводи. Те доставят почти 95% от годишното потребление от изворите на Ракс, на Шнееберг, на Шнееалпе, както и на планинския масив Хохшваб. Далновидно виенската вода и горите, където се намират изворите, поставени под защита на градската конституция, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода. До града водата стига в свободно падане през галерии без употребата на нито една помпа и без обработване и поради гравитационната енергия се използва допълнително за производство на ток.

Първият виенски изворен водопровод е открит след тригодишно строителство на 24 октомври 1873 г. с пускането в експлоатация на фонтана на Шварценбергплац, има дължина от 120 километра и е символ на преодоляването на недостига на вода и опасността от зарази. През 1888 г. вече над 90% от обитаемите къщи от тогавашния градски район са включени към водопровод за питейна вода. Въпреки това поради присъединяването на предградията към община Виена в края на 19-ти век се налага строежа на Втория виенски изворен водопровод. Съоръжението с дължина 180 километра е в експлоатация от 2 декември 1910 г. и довежда водата от Хохшваб до Виена за 36 часа. За да се гарантира снабдяването на виенското население с безупречна питейна вода, в областите където преминават Първи и Втори виенски изворни водопроводи, се създават защитени зони. Така през 1965 г. целия планински масив Ракс-Шнееберг-Шнееалпен е обявен за защитена вододайна зона. От декември 1988 г. към съществуващите извори се прибавя и изворът Пфанбауерн, който е включен към водопроводната мрежа на Първи виенски изворен водопровод. След включването на този извор при обичайна ситуация цяла Виена може да се снабдява с изворна вода. 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България