RegionBG

bg iconНачало » Европейски фондове » Оперативни програми » Варна: 336 000 лв. за развитие на Морския клъстър
Варна: 336 000 лв. за развитие на Морския клъстър
19 Авг 2011 11:20:00    |    642    |    Коментари: 0
pic

От общо 6 одобрени проекта за развитие на клъстъри от фирми, най-голямо еврофинансиране по ОП "Конкурентоспособност" се дава на "Морски клъстър България"- 336 000 лв, пише „Черно море”. Общата стойност на печелившата разработка е близо 500 000 лв. Тези средства се залагат за устойчивото развитие и създаване на благоприятна бизнес среда за ефективно функциониране на морския клъстър. Това става ясно от публикуваното съобщение в сайта на оперативната програма. Членове на морския клъстър са малки и средни предприятия от областта на корабното проектиране, корабостроене, кораборемонт, спедиторска и агентийска дейност, Техническият унивеситет - Варна, Българската асоциация на корабните брокери и агенти, Асоциацията на черноморските общини, Асоциацията на корабните снабдители и др. Общо 11 фирми и организации са включени в структурата, която бе създадена преди 4 г. във Варна и от 2009 г. е пълноправен член на Европейската мрежа на морските клъстъри. Неговата цел е да създаде условия за благоприятно развитие на морската ни индустрия, за интегриране в международната транспортна мрежа и др., пише на сайта на организацията.
В. "Черно море" преди време информира за друг проект на „Морски клъстър България" съвместно с ТУ - Варна, на стойност 209 000 евро по програма ФАР за изграждане на симулатор на транспортна верига в морската логистика. Той представлява компютърна мрежа, в която всяка работна станция е работно място на участник в транспортната верига - превозвач, брокер, линеен агент, спедитор и др. Симулаторът е в основата на създаването на единствения у нас високотехнологичен обучителен център за подготовка на кадри в морската логистика и търговските операции. Подобен център има само в Ротердам, твърдят експертите в морския бранш.
Другият печеливш проект е на "Варна уелкъм клъстър". Той получава 78 500 лв. еврофинансиране за промоциране на бизнеса от сектора на услугите във Варненски регион.
Това са първите одобрени проекти, близо година след като бе обявена процедурата за развитие на клъстъри от фирми, която се еврофинансира с 29,3 млн. лв. по ОП "Конкурентоспособност".
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България