RegionBG

bg iconНачало » Региони » Враца » 50 млн. евро за саниране на сгради в Козлодуй
Враца
50 млн. евро за саниране на сгради в Козлодуй
02 Май 2012 10:10:00    |    1541    |    Коментари: 0
pic

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев даде старт на проект за повишаване на енергийната ефективност на общо 13 обществени сгради – 11 на територията на Козлодуй и 2 – в Нови хан. Проектът се финансира от Международен фонд "Козлодуй" и е на стойност 1.3 млн. евро, съобщи МИЕТ. Той е много важен и е част от нашата стратегия за енергийна ефективност, подчерта министър Добрев. По думите му изпълнението на проекта ще промени облика на тези общини. След реконструкцията потреблението на енергия в сградите ще намалее до 70%, а община Козлодуй ще спестява от санирането около 100 000 лв. на година, заяви Добрев. В церемонията участваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов и изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.
Над 50 млн. евро още ще могат да бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност на сгради чрез Международен фонд "Козлодуй", допълни министърът и припомни, че най-хубавата електроенергия е спестената. Новият прозорец е вече отворен. Парите ще отидат за мерки за енергийна ефективност за стотици сгради в над половината български общини. Добрев съобщи още, че вече са получени над 516 проекта за повече от 500 сгради и те ще бъдат оценени до месец. В неядрения прозорец имаме 120 млн. евро, които ще бъдат изразходвани за проекти за енергийна ефективност. Около половината от тях ще са за сгради, другите – за предприятия в енергетиката и в производството и преноса на електроенергия, а 10 млн. евро - за проекти по битовата газификация.
По думите на министъра програмата е иновативна дори за ЕС, защото ще финансира домакинствата с безвъзмездна помощ от 2 000 и 3 000 лв. за изграждане на домашни инсталации за отопление с газ.
За целта България ще поиска одобрение от Асамблеята на донорите през юни и вероятно програмата ще започне реализация през втората половина на годината.
Министър Делян Добрев инспектира и демонтажа в машинната зала на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй". Той съобщи, че ще започне процедура за продажба на демонтирано оборудване, което е годно за ползване. Останалото, което е метал, също ще бъде продадено. От лятото на миналата година досега са демонтирани над 2000 тона метал. Това бе третата изненадваща проверка на Добрев на съоръженията. Предишните две бяха в качеството му на заместник-министър.
Нужен е истински физически напредък по демонтажа на машинната зала, каза той. До края на годината трябва да се започне работа и по отстраняване на фундаментите. Складовите помещения в атомната централа са ограничени и затова освободената машинна зала ще бъде използвана за временно съхраняване на оборудването, докато текат процедури за продажбата му, подчерта Добрев.
Процесът на извеждане от експлоатация е до изпразване на цялата зала. След това тя може да се използва за други цели, стана ясно от думите на министъра.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България