RegionBG

bg iconНачало » Европейски фондове » Оперативни програми » 4,8 млн. лв. за Трапезица по ОПРР
4,8 млн. лв. за Трапезица по ОПРР
26 Фев 2013 16:14:14    |    977    |    Коментари: 0
pic

Изграждането на инфраструктура, художествено осветление и фуникуляр са трите основни дейности, които се предвиждат по проекта "Изграждане на подпорна стена, художествено осветление и туристическа инфраструктура за достъп до историческия резерват". Архитект Пламен Цанев, автор на проекта, съобщи, че е необходимо да се работи и върху достъпа на туристи на крепостта Царевец. Това, което е било предимство през Средновековието, сега е недостатък за туристическата индустрия, каза архитектът. По думите му най-рационалното решение е да бъде изградено в северозападната част на крепостта съоръжение, наречено наклонен асансьор, фуникуляр или запчата железница. „Това ще е първото подобно съоръжение в България”, каза арх. Цанев. Според него то ще е изключително удобно и ще спомогне достъпа на туристи до Архитектурния резерват.
По проекта относно художественото осветление ще бъдат осветени реконструираните и реставрирани археологически останки в Южната част на крепостта, за да има връзка с крепостта Царевец. На главната българска крепост по време на Второто българско царство отдавна е изградено и работи Аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина". Идеята е първоначално да се направи художествено осветление на реставрираните останки, в последствие да бъдат включени в този спектакъл.
Третият фрагмент за подпорна стена се отнася до изграждането на инфраструктура в подножието на хълма, непосредствено до гара Трапезица, за да се осигури възможност за паркиране и посрещане на туристите. Подпорната стена ще подпира ската на хълма, за да се предпази изграждащия се паркинг за 50 автомобила, непосредствено до първата станция на фуникуляра. Там, заедно с площада, бъдеща реставрация на историческата гара Трапезица във времето ще се оформи интересен туристически първоначален маршрут за посетителите на Търново.
Проектът е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" с бенефициент Министерство на културата. Проектът е разработен през 2010 година, строителното разрешение е от 2011г. През есента на 2012 година започна изпълнението, като до този момент подпорната стена е завършена на около 60%. Тя ще осигури паркирането на автомобилите на посетителите. Стойността на проекта е 4,8 млн. лева.
Хълмът Трапезица е втората по значение крепост на средновековната столица на България - Търново. За него е характерно, че е изключително труднодостъпен и добре укрепен град. На Трапезица регулярно се провеждат археологически разкопки, извършени са консервационно-реставрационни работи по южната част на хълма, където беше възстановена югоизточната порта на крепостта.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България