RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » 20% по-евтин ток през лятото
20% по-евтин ток през лятото
27 Фев 2016 08:55:00    |    498    |    Коментари: 0
pic

Цените на електроенергията за битови и промишлени потребители през лятото може да бъдат намалени, прогнозираха както председателят на КЕВР Иван Иванов, така и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Както председателят на КЕВР отбеляза, експерти от комисията правят съответните модели, изчисления и е възможно цената на електрическата енергия да бъде намалена, тъй като виждаме, че цената на природния газ спада драстично, коментира Петкова. Очакваното намаление е малко над 20%, така че това е основната причина и основният елемент, който би дал възможност на КЕВР да понижи цената на електрическата енергия. Но разбира се, трябва да се направят доста анализи, доста изчисления, докато се стигне до подобно решение. Комисията е достатъчно компетентен орган, така че смятам, че ще се справим, уточни тя.

Цените на тока на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ са сравнително ниски, основната причина е, че цената на електроенергията в целия регион в последния месец е твърде ниска, коментира  Иван Иванов. По думите му причина за ниските цени в региона са климатичните промени и повишението на температурата за този период, по-малкото потребление в Гърция - поради кризата и затворените предприятия в страната. Друг елемент е фактът, че Италия постепенно е възобновила работата на своите газови централи, поради много ниската цена на природния газ и намаляването на вноса на електроенергия от Югоизточна Европа.
Цените на тока на БНЕБ ще бъдат взети предвид при работата на КЕВР за определяне на цената на тока за бита от 1 юли т.г., когато започва новия едногодишен регулаторен период. Дотогава има повече от четири месеца, КЕВР ще вземе решение и на базата на близо 6-месечния период на работа на БНЕБ и цената на борсовата стока - електроенергия, каза Иванов.
Средната цена, постигната в търговията на БНЕБ на 12 февруари т.г. беше 33,78 лева за мегаватчас. Най-ниската цена, на която е търгуван токът на борсата у нас на 22 февруари т.г. беше 5,01 лева за мегаватчас, показват данните, публикувани в сайта на БНЕБ.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България