RegionBG

bg iconНачало » Региони » София-град » До 150 лв. за парно в София през февруари
София-град
До 150 лв. за парно в София през февруари
18 Март 2014 16:10:00    |    1277    |    Коментари: 0
pic

Близо 350 000 домакинства в столицата ще получат сметки за парно и топла вода до 150 лв. за месец февруари, сочат данните на Изчислителния център на „Топлофикация София”.

Това са 88% от битовите клиенти на топлофикационното дружество. Статистиката показва, че те са потребители 363 656 МВтч топлинна енергия през февруари или с 25,66% по-малко спрямо януари 2014 г. Основната причина за пониженото потребление е значително по-високата средноденонощна температура от +5,4 °C, измерена през миналия месец от НИМХ на БАН. За януари 2014г. средноденонощната температура е била съответно +1,1°C. Като добавим и факта, че февруари е с три дни по-кратък от предишния месец комулативното понижение на сметките през февруари е средно с около 26% спрямо януари.

От този месец, според изискванията на новите Общи условия, Топлофикация София започва да обявява официално на интернет страницата си публикуването на месечните дължими суми на клиентите си и да удостоверява това в присъствието на нотариус. Февруарските сметки са вече достъпни наwww.toplo.bg и от днес започва да тече и 30-дневният срок, в който клиентите на компанията могат да заплащат дължимите суми за отопление и топла вода в касите на компанията и нейните партньори, както и по банков път и интернет.

Експертите на Топлофикация продължават да извършват проверки на сметките на стойност над 300 лв. (под 0,4 % за месец февруари), които според анализите се базират на реално месечно потребление или по-висок прогнозен дял в сравнение с миналия отоплителен сезон. През този сезон на базата на реална консумация чрез дистанционен отчет или самоотчет се формират сметките на клиентите в 2700 сгради в столицата. Припомняме, че всяка сметка е индивидуална и зависи от много и различни фактори - промени в прогнозните дялове или потреблението в рамките на етажната собственост или реализирани мерки за енергийна ефективност. Окончателните си индивидуални сметки столичани ще получат след края на отоплителния сезон, когато уредите в жилищата им бъдат отчетени и бъдат изготвени изравнителни сметки. Консумиралите по-малко енергия от определения им прогнозен дял и платили повече ще си получат парите обратно. Клиентите с по-голямо реализирано потребление от прогнозния им дял и платили по-малко ще имат да доплащат.

Топлофикация напомня, че ако столичани предвиждат промяна в месечното си потребление или отсъствие от дома за по-дълъг период, могат да заявят промяна на прогнозния дял при топлинния си счетоводител. Също така с решение на етажната собственост могат да изискат да бъде направен междинен отчет на уредите и да се проверят апартаментите със заявени нулеви прогнозни дялове.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България