RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Кулинария » Вино и храна- пътеводител на избора
Вино и храна- пътеводител на избора
19 Май 2012 11:00:00    |    1438    |    Коментари: 0
pic

Юлия Костадинова, Меню
В ежедневието човек рядко има възможност да избира храната според виното. Обикновено е обратното - първо се взима решението какво ще съдържат чиниите ни. Затова ви предлагаме няколко универсални вина, разпределени по стилове, приятелски настроени към по-голям брой храни. Може би не всяка комбинация с тях е съвършена, но поне разчитайте, че е приемлива.
Свежи и плодови бели вина
Сансер, пино гриджо, соаве, бяла риоха са добро съчетание към риба и салати, италиански антипасти с чесън, пикантна храна с чили и лятната храна като цяло.
Гладки сухи бели вина
Шардоне без дъб, пино блан, семийон вървят особено добре със сьомга, пиле, пуйка, свинско или телешко в леки бели сосове, банички, кюфтенца от риба, яйца, омлети и кишове.
Ароматни и билкови сухи бели
Ризлинг от Австралия, Германия и Елзас, вионие, гевюрцтраминер или сух мускат ни отпращат на изток; можете да ги пиете с люта индийска храна, пикантни турски ястия, специфичните, но много вкусни тайландска и виетнамска кухни.
Сухи розета
Розовите вина също условно можем да разделим на по-леки (по-светло обагрени, с по-фини аромати - от пино ноар, от мерло) и по-интензивни (като цвят и като аромат - от каберне совиньон, от сира). Това е един от най-благодатните видове вина, що се отнася до комбиниране.
По-леките розета са идеален партньор на студени меса и салати, докато по-наситените, силни розета се съчетават прекрасно с всякакво месо на скара, с всички морски продукти (на скара или мариновани), с пица, с паста, със солени печива (банички, кифлички, соленки), с киш, със сладки и солени еклери и палачинки.
Сухо, естествено пенливо вино
Шампанско, кава, креман или просеко - това са доста универсални вина, които може да се пият самостоятелно като аперитив, но и подхождащ чудесно с морски риби, с пържени, хрупкави храни (тук вече можем да причислим и речните риби), със суши и с по-деликатните ястия от китайската кухня.
Леки плодови червени вина
Леките плодови червени вина са най-непретенциозната група. Започват от божоле нуво, та до нескъпите чилийски, австралийски и южноамерикански. Но това са и по-обикновени вина от пино ноар, гъмза, повечето млади български мерла, френските vin de pays или италианската валполичела. Те са пивки, свежи, плодови, могат да доставят удоволствие и поднесени охладени през лятото, но най-важното е, че са чудесни за всякаква пица и паста с доматен сос, за тапас със студено месо, за меки сирена, пастет и печено пиле, дори за сьомга и риба тон на скара.
Гладки червени вина със средно тяло
Това е най-обширната група, която обхваща повечето червени вина на рафта. Почти всички мерла и кабернета, отлежавали от 6 до 12 месеца, са тук, базисните апелации на Бордо също, както и Кианти и Риоха. Към тях спадат и по-скъпите бургундски, и много други купажни вина от цял свят от средния до висок ценови клас. Съчетанията са предимно с печено на скара или грил тъмно месо, дивеч, зеленчуци на скара, лазаня с месо или друга печена паста със сиренa и гъби.
Богати, мощни вина с плътно тяло
Тази е най-интересната и висока по отношение на цената в магазина група. Тези вина са емблемите на модерния винен свят: австралийски шираз, калифорнийско каберне, аржентински малбек, южноафрикански пинотаж, зинфандел и гренаш, най-вълнуващите според мен италиански вина - бароло и барбареско, Приорат от Испания, традиционните червени от Франция като Chateauneuf-du-Pape и големите от Бордо, супертосканските... Изобщо те са черешката на тортата и съчетанието трябва да е достойно за тази изключителна концентрация и мощ. Такива вина могат да се пият и самостоятелно, вкусвайки богатство от неизброими аромати, но обикновено след чаша или две сетивата са наситени. Достойна компания за великите червени са традиционните стекове, печени ребра, пикантни ястия с месо и екзотични подправки, дори гладък, тъмен шоколад или десерт с преобладаващо съдържание на какао.

Този списък далеч не изчерпва всички възможности, по-скоро може да послужи като основа – основа на знания, които ще ви помогнат уверено да избирате бутилка-две вино сред необятното разнообразие на пазара.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България