RegionBG

bg iconНачало » Региони » Бургас » МБАЛ Бургас с хеликоптерна площадка
Бургас
МБАЛ Бургас с хеликоптерна площадка
28 Фев 2014 12:15:00    |    1382    |    Коментари: 0
pic

До 2 седмици Община Бургас ще изгради хеликоптерна площадка към МБАЛ Бургас. Строителните дейности стартираха тази седмица. Съоръжението ще се намира на югозападния паркинг на болницата и ще заема ¼ от площта му. Локализацията му е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни или спешни ситуации. Инвестицията е изцяло на Община Бургас.

"С изграждането на хеликоптерна площадка и осигуряване на въздушно транспортиране ще можем да спазваме т.нар правило на "Златния час", когато шансовете за оживяване на тежко контузени пациенти са най-големи", коментира кметът Димитър Николов, който близо година търси възможности за реализирането на проекта за строителството на това съоръжение.

Според Николов чрез осигуряването на спешна медицинска услуга с хеликоптер (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS) ще бъдат спасени много човешки животи. Това обаче не променя огромната нужда Бургас да бъде един от градовете с високотехнологични спешни болнични комплекси.

Общината все още се надява, че градът ще получи разрешение и акредитация за разкриването на Медицински факултет. Предложението все още отлежава в министерството на образованието, без да е придвижено към Министерски съвет, който трябва да го гласува.

"Бургас е голям туристически център. Ежегодно през летището преминават 3.5 млн. пътници. На територията на града са разположени големи транспортни центрове и промишлени предприятия. За съжаление Бургас стана прицел и на световния тероризъм. Немислимо е да не осигуряваме адекватна спешна медицинска грижа", категоричен е бургаският кмет.

Изграждането на хеликоптерната площадка, с цел обслужване на полети на санитарната авиация ще позволи осъществяване на бърза връзка с националните центрове по спешна медицина, превоз на специализирани екипи или на пациенти в тежко състояние.

"Затова беше изключително важно да осъществим този проект, възможно най- скоро, особено след като стана ясно,че цяла Югоизточна България е лишена от възможността за адекватна спешна помощ без наличието високотехнологичен спешен болничен комплекс", коментира още Николов.

При спешност хеликоптерът може да транспортира болен или специализиран медицински екип от Бургас до София например само за 01.35 часа. Авиационният оператор "Хели -ер", който ще осигурява транспортирането, притежава високотехнологично оборудван хеликоптер AGUSTA A109K2 като на швейцарските спасителни служби.

Летателният апарат изпълнява полети до оборудвани и необорудвани площадки, включително в гъсто населени райони и трудно достъпни места до 4000 м. надморска височина.

В хеликоптера има бордна система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3 на немската фирма GS- модерен уред, комбиниращ 12-канално ЕКГ,бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпорален пейсър, адхезивни електроди. Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс,температура на 2 канала. Данните са записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като могат да се изпращат в съответната болница по време на полета. Специализираната летателна машина разполага транспортен вентилатор и аспиратор за обдишване на пациента, кислородна система, амбулаторна чанта, носилка и лебедка./Община Бургас
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България