RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Каним израелски компании в транспорта
Каним израелски компании в транспорта
08 Май 2012 14:15:00    |    634    |    Коментари: 0
pic

Покана към израелски фирми да участват в търгове за изграждане на транспортната инфраструктура в България отправи транспортният министър Ивайло Московски, който е на посещение в Израел. Възможностите за сътрудничество в областта на транспорта и електронното управление бяха обсъдени по време на официалното му посещение.
В рамките на посещението министър Московски представи проектите, които се реализират в нашата страна, както и приоритетите за развитие на транспортната инфраструктура след 2014 г. „В момента в България, само по Оперативна програма „Транспорт”, се реализират транспортни обекти за около 3,6 милиарда лева”, каза Ивайло Московски по време на срещата си с израелския му колега Израел Катц. Той акцентира, че през следващите години ще стартират търгове за нови големи проекти, като общата сума на инвестициите ще надхвърли 4 милиарда лева. „За проектите, за които не можем да осигурим европейско финансиране, ще ползваме публично-частното партньорство и смятам, че израелски компании може да проявят интерес към концесията на летища и пристанища, каза министър Московски.

България приоритетно инвестира в модернизацията на ж.п. и пътна инфраструктура, проекти за подобряването на интермодалността и водния транспорт. „Надяваме се тези проекти да привлекат сериозни компании от Израел, които са се доказали на световно ниво”, допълни българският министър. По думите му интересът от израелския бизнес ще доведе до повишаване на конкуренцията и качеството на изпълняваните проекти. „Надяваме се с това посещение да поставим основите на дългосрочно сътрудничество и партньорството с израелския бизнес да стане традиционно”, каза още Ивайло Московски.

По време на визитата бе обменен опит в областта на електронното правителство. Двете страни представиха организационната структура на електронното управление, начините на финансиране на цифровата администрация, електронните услуги с най-значим икономически ефект. Бяха финализирани текстовете на Договора за сътрудничество в областта на ИКТ, съобщенията и електронното правителство. Очаква се стратегическият документ да бъде подписан по време на предстоящото през есента междуправителствено заседание между България и Израел.

В рамките на посещението бяха продължени и експертните разговори по подписването на Спогодба за морско търговско корабоплаване между двете държави. Обменен бе опит и при организацията на сигурността на пристанищата и др. Министерствата на транспорта на България и Израел се договориха да бъде създадена съвместна работна група, която да работи в тясно сътрудничество по безопасността на летища, пристанища и гари. „Можем да научим много от израелските колеги по отношение на сигурността на обектите, където се концентрират много хора и очакваме те да ни помогнат при внедряването на съвременна техника и организация на безопасността“, каза министър Московски.


 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България