RegionBG

bg iconНачало » Региони » София - област » Язовир "Бели Искър" безопасен
София - област
Язовир "Бели Искър" безопасен
23 Май 2012 12:30:00    |    2565    |    Коментари: 0
pic

Няма опасност от скъсване на стената на язовир "Бели Искър" край Самоков, съобщи МИЕТ. Това стана ясно снощи след извънредна проверка на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В инспекцията се включиха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, заместник-кметът по строителството на Столична община Ирина Савина и административният директор на "Софийска вода" АД и директор на "Веолия вода" – България Мариана Итева.
Повод за извънредната проверка станаха публикации, че има реална опасност водата от язовира да наводни Самоков, както и крайните софийски квартали. Инспекцията показва, че параметрите на язовирната стена и състоянието на съоръжението не са били променени след земетресението и няма място за паника, категорични са експертите.
"След трагедията в Бисер имаше спекулации по отношение на сигурността на този язовир и затова избрахме точно него", заяви министър Добрев. Той обясни, че няма никакви изменения на параметрите на язовира след земетресението и няма никаква опасност.
Язовир "Бели Искър" осигурява питейна вода както за Самоков, така и за околните села и за близо 20% от населението на София. Състоянието на съоръжението се следи непрекъснато. Наблюдава се нивото на водата, а специална система регистрира земни трусове и евентуални изменения на стената.
Експертите обясниха, че техническото състояние на язовирната стена е добро. Проблем би могъл да настъпи при силно земетресение от 9 по скалата на Рихтер, в съчетание с високи нива на водата, които преливниците не могат да поемат. В момента капацитетът на язовира се използва на 50%.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България