RegionBG

bg iconНачало » Региони » Бургас » Бургас: проект за “Богориди”
Бургас
Бургас: проект за “Богориди”
04 Март 2015 12:20:00    |    6911    |    Коментари: 0
pic

Община Бургас отново ще кандидатства за европейско финансиране с проекта за ул. "Богориди". Той е готов още от 2013-та, но не успя да влезе в програмата за благоустрояване на общественозначими градски пространства, поради изчерпване на средствата в нея. Сега ще се търси свеж ресурс за реконструкцията на тази любима пешеходна улица от новата Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020". Към настоящия момент "Богориди" се ползва като пешеходна зона с автомобилни пресичания по ул. "Лермонтов", ул. "Фотинов", ул. "Цар Симеон І" и ул. "Демокрация". Настилката е от два цвята бетонови плочи и павета. В зоните на пресичане с транспортните улици пешеходната настилка е прекъсната от трасето на транспортната асфалтова настилка. Цялата улица е в режим на ансамблов паметник на архитектурата, но за съжаление са останали единични сгради архитектурни паметници. "Богориди" има предимно търговски и рекреативен характер с голям пешеходен поток, особено през летните месеци. Уличното осветление е неравномерно разположено. Състои се от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е недостатъчно, улицата е преослънчена. Единственият воден ефект е разположен на кръстовището на ул. "Богориди" и ул. "Пейо Яворов".
С реконструкцията ще се подобрят физическите и естетически характеристики на обекта и на тангиращите го сгради. Ще се подобри комфортът на преминаване чрез поставяне на метални перголи и клоцове с увивни растения. Рисунъкът на плочите в настилката ще продължи стила на вече реализираните ремонти по главната улица "Александровска" и отсечката "Александровска" - "Лермонтов". В проекта той е съобразен с търговския характер на улицата, като предлага единен ритъм, подчинен на 4,8-метрова стъпка. В редуването на тъмни и светли плочи се търси оп арт ефект, като се създава усещане за водеща морска вълна, подчертава се принадлежността на града към морето. Ритъмът в настилката се подчертава от нощно маркировъчно осветление. За да се оформи пиацетата на ул. "Славянска", настилката обхваща и кръстовището с ул. "Стефан Караджа", за да остане единно площадното пространство, оформено от фасадите на ъгловите сгради. Транспортният достъп по ул. "Ст.Караджа" и ул. "Славянска" е маркиран и ограничен с преходи в нивата с настилка от гранитни павета, а пешеходците са сигнализирани за излизане от пешеходната зона с тактилни настилки и бетонови ограничители по контура на уличното трасе.
На кръстовището с ул. "Софроний", около пластиката на Грамофона, се създава зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната, изрисувана в настилката, и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозайки.
На кръстовищата с транспортните улици "Цар Симеон І" и "Фотинов" вълната в рисунъка прекъсва и се застъпва, за да изостри вниманието както на пешеходците, така и на шофьорите. Допълнителен знак за изостряне на вниманието са цветните тактилни настилки, ограничаващи транспортното движение. По ул. "Лермонтов" допълнителен елемент на обезопасяване на движението са бетоновите ограничители по контура на източния тротоар.
Желанието на Община Бургас е тази улица да стане красива и функционална част от обновения ансамбъл "Александровска" - "Богориди" - Морска градина - Казиното - Моста - остров Света Анастасия. Това е и основният туристически маршрут на града - неговото лице пред посетителите от страната и чужбина.

Източник: Пресцентър на Община Бургас

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България