RegionBG

bg iconНачало » Региони » Габрово » Габрово - отличник по инфраструктурни проекти
Габрово
Габрово - отличник по инфраструктурни проекти
15 Юни 2010 14:01:02    |    1372    |    Коментари: 0
pic

Габрово е един от малкото градове в страната, инвестирали успешно в инфраструктурни и екологични проекти. Няма друга община в България, подготвила стойностни, зрели проекти, при които веднага може да се премине към финансиране и строителство. Това каза днес в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.
Отговорна позиция на правителството е да създаде  предпоставки потокът от хора от съседните страни да преминават свободно през България. Предишните български правителства наливаха милиарди в енергетиката, а сега тези строежи пустеят,
допълни министърът. По думите му, държавата е в изолация, защото няма подходи нито към Гърция, нито към Сърбия, а единственият ни подход към Румъния е "Дунав мост", строен преди 55 години.
България има шанс на направи свой приоритет не само  Коридор номер 9, но и Коридор номер 10, смята министърът. По думите му отговорната правителствена позиция е да се каже, че не само енергетиката, а и пътищата са приоритетна ос, която може да създава работни места и да генерира приходи. 
Обходният път на Габрово е важен, той е включен в оперативната програма "Транспорт" за периода 2010-2013 година. Тунелът под връх Шипка ще се осъществи тогава, когато се намери инвеститор, който да строи чрез публично-частно партньорство без държавна гаранция, обясни министърът. Ако инвеститор не се
намери, със сигурност проектът  за тунела ще бъде включен за реализиране за периода 2014-2020 година, информира Плевнелиев.
Днес министър Росен Плевнелиев и министърът по усвояването на европейските средства Томислав Дончев са в Габрово. Те посетиха новия дом за хора с физически увреждания, изграден с 1,5 милиона лева по Оперативната програма "Регионално развитие", запознаха се със строителния обект "Зала Възраждане", осъществяван по същата програма с пет милиона лева, а следобед ще обиколят обходния път край Габрово, строителството на който се очаква да започне.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България