RegionBG

bg iconНачало » Региони » Пловдив » Пловдив & Япония - културен обмен
Пловдив
Пловдив & Япония - културен обмен
25 Фев 2015 13:00:00    |    6902    |    Коментари: 0
pic

Представители на фондация Пловдив 2019 направиха презентации пред управителния съвет на EU Japan foundation, която е една от най-големите организации в областта на културата и в нея членуват водещи японски компании. Българският град и представителите на още седем европейски столици се срещнаха и с над 150 културни оператори и артисти, които представяха предложения за общи проекти, съобщиха от Община Пловдив. Японската фондация работи с бъдещите културни столици, като подпомага смесени проекти между артисти и културни организации. Това е първо голямо партньорство за Пловдив след спечелването на титлата европейска столица на културата за 2019 година, посочват от Общината.
По време на годишната среща на Фондация „ЕС-Япония“ (EU-Japan Committee) в Токио, Пловдив се споразумя с членовете на организацията за сътрудничество в сферата на културата. Серия от срещи се проведоха на 18 и 19 февруари в японската столица, като участие в нея взеха членовете на Управителните съвети на фондацията „ЕС-Япония“, културни организации и артисти и представители на Европейските столици на културата- Рига 2014, Монс 2015, Пилзен 2015, Сан Себастиан 2016, Вро̀цлав 2016, Пафос 2017, Лиоварден 2018 и Пловдив 2019.
България бе представена от зам.-кмета по култура на гр. Пловдив, Стефан Стоянов, и директора на фондация „Пловдив“ 2019, Валери Кьорленски, които участваха в годишното заседание на борда на директорите на японската организация. По време на форума стана ясно, че EU-Japan Foundation ще финансира японски културни събития в Пловдив, като тепърва ще се даде възможност на български артисти и културни оператори да разработят съвместни проекти или да привлекат японско съдържание за 2019та година и с тях да кандидатстват пред фондация Пловдив 2019 за финансиране, информират от Общината.
EU-Japan Foundation е неправителствена организация със седалище в Токио. Дейността на японската фондация, с 30 годишна история, се състои в културен обмен с градовете в Европа, спечелили престижната титла. В борда на директорите са представители на водещи фирми в сферата на автомобилостроенето и високите технологии, фармацевтичната индустрия, Международната банка и други представители на бизнеса.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България