RegionBG

bg iconНачало » Региони » Хасково » Хасково: Заводът за цимент спира
Хасково
Хасково: Заводът за цимент спира
07 Окт 2011 10:50:00    |    1404    |    Коментари: 0
pic

3-годишен спад, конкуренция и екоизисквания, поставят завод “Вулкан” в тежка ситуация. Циментовият завод спира временно пещите от началото на 2012 г., съобщи „Хасковска Марица”. Това се налага заради постоянния спад през последните 3 г., заводът е засегнат и от вноса на значителни количества цимент от съседни държави, съобщиха вчера от "Вулкан Цимент" АД. Циментовата индустрия в България, като член на ЕС, е задължена да спазва строги правила по отношение на CO2 емисиите. Спазването на високите екологични стандарти имат за страничен ефект излагане на сектора на повишен конкурентен натиск, докато подобни правила не бъдат въведени и в страните извън ЕС. Производството на продукцията от страни извън ЕС, не е съобразено с тези стандарти.
Индустрията в България трябва да се придържа към новите изисквания по Регламента REACH, вменяващи повишени отговорности с цел гарантиране на напълно безопасен продукт за крайния потребител, посредством оптимизиране на качеството, екологичния и здравен контрол с оглед намаляване на съдържанието на разтворим хром в цимента. Това са основни фактори, които пряко влияят върху производствените разходи на цимента и поради това се налага временно спиране на пещите, за да се справи дружеството с икономически спад и да обезпечи възможностите за стабилно възстановяване.
Заводът на "Вулкан Цимент" ще продължи да работи като център за смилане, като ще получава клинкер от завода на "Девня Цимент" АД. Всички усилия ще бъдат насочени към това да се гарантира запазването на същия обем на работа в завода.
Във "Вулкан" работят 137 работници и служители, чиито интереси ще бъдат защитени като се осигури плавен преход, обявиха от дружеството. Вчера генералният директор на "Италчементи Груп България" Набил Франсис се срещна с в.и.д. кмет на Димитровград, инж. Красимир Минев, за да обсъдят заедно визията и бъдещите планове на дружеството.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България