RegionBG

bg iconНачало » Региони » Габрово » „Светът е оцелял, защото се е смял”
Габрово
„Светът е оцелял, защото се е смял”
05 Март 2015 14:00:00    |    7005    |    Коментари: 0
pic

Домът на хумора и сатирата продължава поредицата от изложби, посветени на паметни годишнини. След „Габровски шеги” в зала 5, екипът на Веселата къща предлага подбор от 33 плаката на 20 автори от България, Иран и Япония, визуализирали със средствата на своето изкуство мотото на Дома „Светът е оцелял, защото се е смял”. Изложбата ще отвори врати на 5 март т.г. в зала 6 и ще може да се разглежда до 28 март.
Японците твърдят, че времето, прекарано в смях, е време, прекарано с Бога. Тъй като всяка изложба е синтез между човешкото и божественото, достатъчно е да се разходим сред експонатите, за да усетим досега с двете начала. Когато гледаме плакати, очакванията ни са за ново познание (плакатът е вид информация, оттам – път към знание) и емоции (идещи от естетическия заряд на всяка творба).
Какво ще видим в най-новата изложба от фонда „Хумор на народите”? Безспорно, това са 34 отговора на въпроса за оцеляването на света! Всеки от авторите е категоричен, че най-лесният начин е чрез усмивка, чрез смях, представени ту като ведро човешко лице, ту като стилизирани популярни персонажи, ту като алегории зад познатите предмети. Творците ни повеждат в една очарователна вселена от усмихнати човешки лица, моделирани от цветя (У.Г.Сато), от географски названия (Лейла Салими), дори до болка познатите ни сърп и чук могат да грейнат като усмихнато лице (Н.Атанасов), а един ключодържател може да е съставен само от ...усмивки (Дамян Дамянов). Сред експонатите ще видим творби на автори с награди за плакат от различни издания на Международното биенале (на проф. Тодор Варджиев, Милена Абанос, Люба Томова, Ненко Атанасов).
Названието на тази изложба не е избрано случайно - това е мотото на Дома, негова запазена марка вече повече от 40 години.
Източник: Пресцентър на Община Габрово

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България