RegionBG

bg iconНачало » Региони » Хасково » Находище на 3 млрд. куб. м. газ в Свиленградско
Хасково
Находище на 3 млрд. куб. м. газ в Свиленградско
18 Фев 2013 15:23:26    |    1699    |    Коментари: 0
pic

Резултатите от предварителните прочувания са оптимистични и дават основания да се смята, че в района на Свиленград има сериозни залежи от нефт и газ. Това заявиха днес на пресконференция в областната администрация експерти от „Овергаз“. Фирмата прави сеизмични проучвания в блок 1-18 Тракия. Районът обхваща няколко общини. Основания за оптимизъм дава и фактът, че територията на същия Тракийски басейн в Турция са открити 24 газови и 3 нефтени находища.
След допълнителните проучвания на подходящите обекти ще се пристъпи към сондиране на три места в община Свиленград, добавиха експертите. Според тях вероятните запаси на бъдещото газово находище са около 3 млрд. кубика.
„Толкова е потреблението на цялата страна за една година“, обясни министърът на икономиката Делян Добрев, който също присъстваше на брифинга наред с областния управител Ирена Узунова и депутатите Иван Петров, Румен Данев и Катя Чалъкова. Там бяха още кметът на Свиленград Георги Манолов и председателят на ОбС Георги Еленков.
Според министъра обаче най-голяма полза при разработване на бъдещото находище ще има регионът.“Бъдещият концесионер трябва да реши дали да се включи към националната мрежа или да се насочи към местните консуматори. Но при всички случаи ще му е по-изгодно да снабдява близките населени места“.
Делян Добрев каза още, че местните власти ще имат голяма полза от бъдещо находище. „Концесионерът плаща на държавата 35 процента от добивите. При сегашната цена на газа и добив от 3 млрд. кубически метра това прави около 90 милиона долара. По закон половината отиват в общините, или 45 милиона долара“, обясни Добрев.
Кметът Георги Манолов очаквано бе изключително доволен от новините. „След енергоспестяващите мерки, които предприехме, успяхме да свалим сметките за отопление на обществените сгради с около 35 процента. При евтин местен газ тези сметки ще паднат с още 50 на сто“, обясни градоначалникът./Haskovo.NET

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България