RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Спектакъл на нимфите в Аква Калиде
Спектакъл на нимфите в Аква Калиде
14 Ное 2012 17:26:08    |    1207    |    Коментари: 0
pic

Трите нимфи, покровителки на лековитите извори на Аква Калиде, се завърнаха и представиха духа на митичното място. Те направиха малък спектакъл и отправиха благопожелания към бургазлии. Представлението беше по проект „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа”. Младите таланти от театралната школа на БСУ с режисьор Елевтери Елевтеров пресъздадоха духа на Аква Калиде от средата на първото хилядолетие преди Христа, когато трите нимфи са пазели лековити води, известни в целия античен.
"Искаме да развием археологическите ни продукти в общините. Има много забележителности, с които разполагаме и искаме да ги покажем на света. Предвидено е да бъдат предложени два основни регионални туристически продукта и до 10 туристически пакета, съчетаващи културно-историческото и природно наследство на региона от Южното Черноморие и Странджа планина. Вече сме напреднали с развитието на обектите. Разработват се и рекламните материали, които ще показваме по цял свят. Тези обекти трябва да бъдат включени и в туристическите брошури, които ще бъдат представяни на туристите", каза зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.
"Тук е имало динамично развитие на политика и търговски отношения. Мястото е било на важен път във Византийската империя. Находките ни показват колко ценен е бил този район. Един арабски географ е казал, че Аква Калиде е цветущ и много добре подреден град. 1800 години тези бани се използват с едно и също предназначение", сподели от своя страна директорът на РИМ Бургас гл.ас. Цоня Дражева.
Баните в Аква Калиде са имали статут на лечебни и не е са били предназначени за войските. Извършвани са процедури за здравето, като е имало кабинети на лекари и фармацевти. Най-ранният градеж е свързан с началото на II век, когато е управлявал император Траян. Той построява на няколко места такива бани, като това е ставало със специален указ. По-късно банята е изгорена от готите в края на III век, но е обновена и преустроена през IV век. Самата баня никога не е преставала да функционира до XVII век. По-често е имало битови пожари, от колкото умишлени. Мястото е било много известно и ценено, не само от хората, които са живели тук, но и от много други места. През тази година са открити златни монети от времето на императорите Юстиниан II и Константин II Погонат. Намерени са и много оловни печати от X, XI и XII век. Те са били собственост на администрацията, която е била тук. Император Алексий Комнин е извършил административна промяна в Аква Калиде, като създал пътна станция и митница, като на мястото са се събирали такси и данъци.
Много известни императори са посещавали Аква Калиде. Император Септимий Север прави игри, които са били в чест на трите нимфи. Игрите са провеждани 13 години и са се наричали Nimpha Siverium (нимфите на Север). При нашествието на аварите са унищожен редица населени места в областта, но баните в Аква Калиде са били запазени, защото са били много известни. Владетелят на аварите открил един червен плащ, който е бил на съпругата на византийския император Тиберий Маврикий, Катрина, която го оставила в знак на благодарност. Аварският владетел сложил плаща на раменете си и заявил, че е станал император. Юстиниан II наредил пък мястото да бъде обградено с крепостни стени, защото е било незащитено. Археолозите са открили много монети от този период. Император Константин IV Погонат е посетил мястото и е използвал баните, когато загубил сражението край Онгъла. От тук са минали редици важни исторически личности като Светослав Викинга, който създава Киевска Русия. Император Алексий Комнин, който бил женен за българка, възстановява областта и имал резиденция, която посещавал, когато е отивал на походи.
Проектът е по инициативата по ОПРР, Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.2: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011, „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, Бюджетна линия: BG161PO001/3.2-02/2011. Проектът ще бъде реализиран в партньорство с общините Приморско, Малко Търново, Средец и Камено за период от 24 месеца. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е на стойност 445 160,80 лв. Освен Аква Калиде, в проекта са включени още 4 значими обекта - „Бегликташ“ в община Приморско, „Мишкова нива“ в община Малко Търново, „Деултум“ в община Средец и „Русокастрон“ в община Камено.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България