RegionBG

bg iconНачало » Региони » Велико Търново » Триплодно дърво – made in Велико Търново
Велико Търново
Триплодно дърво – made in Велико Търново
02 Дек 2011 16:10:00    |    1678    |    Коментари: 0
pic

Едновременно сливи, джанки и кайсии ражда дървото, създадено от бившия военен Венцислав Иванов от Велико Търново. За него разказва в. „Борба”. „Правя си експерименти с природата, но и тя си го връща, защото се случват и аномалии, джанката например дърпа силата на кайсията и тя не расте, но триплодното дърво ражда добра реколта всяка година и понякога децата обират плодовете още зелени”, усмихва се любителят овощар. Създал е дървото чрез облагородяване, на принципа на съчетаване на костилкови с костилкови. Първо сади джанката, на която, като порасне с големина на молив, се прави присадка на пъпка от друг плод. Многоплодната фиданка е съчетание на четири сорта сливи, два сорта джанки и един сорт кайсии. За няколко години дебелината на стъблото й стигнала над 20 сантиметра. Сега не може да я покаже, защото освен плодове няма и листа, но ни кани отново на лято да снимаме дървото, което ражда три различни плода.
Освен дървото атракция Венцислав е облагородил и пространството пред блока в старата столица, в който живее. Засадил е още липа, ябълки и много цветя и периодично се грижи за тях. Полива ги, плеви ги и коси тревата.
Венцислав Иванов е родом от Плевен, завършил е Лозаро-винарския техникум в града. От дълги години живее във Велико Търново, работил е като преподавател по педагогика и психология в Националния военен университет „В. Левски”. Казва за себе си, че винаги е бил любител овощар, а знанията и уменията ги е наследил от дядо си, който бил градинар, и баща си, който бил овощар. Още в VIII клас момчето вече държало лозарска ножица и можело да реже лозе. Допълва постоянно информацията си за пепиниерството с четене на много и всякаква литература и винаги е готово да дава полезни съвети или да помогне на някого в овощната градина.
В Стефан Стамболово има стопанство със 120 дървета с над 200 сорта. Заради голямата си овощна градина миналата година бившият военен стана Овощар любител №2 за страната. А най-едрите плодове, с които може да се похвали през годините, са слива от сорта „Блак стар” с тегло 140 грама и круша, тежка 620 грама. Освен овощар Венцислав Иванов е и билкар и пчелар. Гледа и всякакви зеленчуци и плододайни храсти, сред които сорт „Манголд” или салатно цвекло, сорт къпини без бодли. „Земеделският труд ми доставя винаги удоволствие”, казва Венцислав Иванов, доволен, че може да се разтоварва винаги с любимото си хоби.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България